flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розмір шкоди не доведено: суд відхилив позов агрофірми про відшкодування матеріальної шкоди, завданої комбайнером

22 вересня 2020, 11:51

Сільгосппідприємство звернулося до Полонського районного суду з позовом до комбайнера, котрий 1 серпня 2019 року під час підготовки поля для стоянки комбайнів наїхав жаткою свого комбайна на інший, що стояв поряд, та пробив у ньому колесо. Позивач просив стягнути з відповідача 23639 гривень – суму, яку агрофірма витратила на придбання нового колеса.

У відзиві на позов комбайнер з вимогами не погодився, пояснив, що наїхав на комбайн випадково, оскільки за вказівкою генерального директора працював у товаристві по 16 год на добу без вихідних і того вечора заснув за кермом. Окрім цього, зазначив, що суму шкоди позивач нарахував як за нове колесо, хоча пробите вже було у використанні кілька років і зношене.

У судовому засіданні представник відповідача ще додав, що трудовий договір, укладений між позивачем і його довірителем, закінчився 30 грудня 2015 року, з посадовою інструкцію він ознайомлений не був, шляхових листів про те, що він в той день виконував роботу, немає, а заявлений позивачем розмір шкоди не підтверджений даними бухгалтерії.

Суд звертає увагу, що згідно з частинами 1,2 статті130 Кодексу законів про працю України, працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов'язків. При покладенні матеріальної відповідальності права і законні інтереси працівників гарантуються шляхом встановлення відповідальності тільки за пряму дійсну шкоду, лише в межах і порядку, передбачених законодавством, і за умови, коли така шкода заподіяна підприємству, установі, організації винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника.

«Судом беззаперечно встановлено те, що (відповідачем) під час виконання ним трудових обов'язків, завдано майнову шкоду Товариству у зв'язку з пошкодженням ним колеса до комбайна. Однак, позивачем не доведено розмір такої шкоди. У позовній заяві та в судовому засіданні представник позивача просить стягнути шкоду в розмірі 23639,04 грн. Оскільки саме за таку ціну Товариством було придбано колесо.

Проте, суд не може взяти до уваги саме таку суму, оскільки, відповідно до вимог ч.1 ст. 135-3 КЗпП України, розмір заподіяної підприємству, установі, організації шкоди визначається за фактичними втратами, на підставі даних бухгалтерського обліку, виходячи з балансової вартості (собівартості) матеріальних цінностей за вирахуванням зносу згідно з установленими нормами», – констатує суд.

Зважаючи, що доказів розміру завданої шкоди позивач не надав, і не було їх встановлено в процесі розгляду справи, суд відмовив у позові агрофірми про відшкодування матеріальної шкоди, завданої працівником під час виконання трудових обов'язків.

Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.    

Пресслужба Полонського районного суду