flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд звільнив батька від сплати заборгованості за аліментами, бо встановив, що той брав належну участь у вихованні й утриманні доньки

16 вересня 2020, 14:47

Полонський районний суд задовольнив позов жителя м. Полонне до своєї дружини: звільнив його від сплати заборгованості за аліментами в розмірі 99 259 гривень, що нарахована за період з 13 листопада 2017 року по 31 жовтня 2019 року.

В обґрунтування свого позову чоловік зазначав, що 14 років перебуває з відповідачкою у зареєстрованому шлюбі, виховують спільну неповнолітню доньку. Після тимчасових непорозумінь між ними жінка подала до суду позов про розірвання шлюбу та заяву щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів на утримання доньки, яку суд задовольнив і стягнув їх в розмірі ¼ частки заробітку (доходу), починаючи з 13 листопада 2017 року.

За судовим наказом у січні 2018 року було відкрито виконавче провадження, та вже у лютому, за заявою відповідачки, його зупинено - через відкликання судового наказу. Також за заявою дружини, суд залишив без розгляду позов про розірвання шлюбу.

У жовтні 2019 року вона з донькою таки переїхала від чоловіка. Утім, за час, коли вони проживали однією сім’єю, вели спільне господарство, виховували та утримували доньку державний виконавець нарахував заборгованість за аліментами. Тому позивач звернувся до суду, аби його звільнили від сплати нарахованого боргу, бо увесь той період він отримував достатню заробітну плату і повністю забезпечував сім’ю.

Відповідачка подала до суду відзив, в якому позов не визнала. Жінка пояснила, що її чоловік працював у сусідній області і не хотів змінювати місяця роботи, тому вона наприкінці 2017 року звернулася до суду, аби розірвати шлюб. Але після запевнень чоловіка і його батьків, що все зміниться на краще, вона подала заяву залишити її позов без розгляду і відкликала судовий наказ. Утім, розповідає, у спірний період вони не проживали як сім’я і дитину вона утримувала за власний кошт та з допомогою своїх батьків. Зазначила, що отримувала мінімальну зарплату, а для облаштування житла й придбання автомобіля брала кредит.

Проте троє свідків у судовому засіданні засвідчили, що у період, за який чоловіку нарахували борг за аліментами, позивач і відповідачка жили як подружжя: разом ходили в гості, їздили на відпочинок, чоловік возив доньку на додаткові заняття. Крім того, суд встановив, що під час спільного проживання, у 2018 році, за сімейні гроші подружжя придбало автомобіль, яким користувалася жінка.

Суд зазначає, що згідно з частиною другою статті 197 Сімейного кодексу України, за позовом платника аліментів суд може повністю або частково звільнити його від сплати заборгованості за аліментами, якщо вона виникла у зв`язку з його тяжкою хворобою або іншою обставиною, що має істотне значення.

«Виходячи з аналізу наведених норм закону та встановлених судом обставин, зокрема проживання з позивачем з листопада 2017 по 23 жовтня 2019 року, доводить той факт існування між сторонами спільного побуту, взаємних прав та обов’язків і, відповідно, встановлює належну участь позивача у вихованні та утриманні доньки, що на переконання суду, є істотними обставинами, що мають в даному випадку значення, та є підставою для суду звільнити позивача від сплати заборгованості за аліментами за даний період.

При цьому суд бере до уваги надані позивачем на підтвердження вказаних обставин докази, які, на переконання суду, є належними, допустимими та достовірними в розумінні ст.ст. 77-79 ЦПК України. Не спростовувала у судовому засіданні таких обставин і сама відповідачка», – ідеться у рішенні суду, яке ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Прес-служба Полонського районного суду