flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конфлікт з літнім односельцем обернувся для 31-річного чоловіка кримінальною відповідальністю

23 червня 2020, 14:37

Події, що привели 31-річного чоловіка на лаву підсудних розгорнулися минулорічного червня у с. Новоселиця Полонського району. Близько сьомої ранку 8 червня на дорозі біля сусідського помешкання він посварився з літнім односельцем: під час конфлікту відпихнув того руками за обличчя, а коли пенсіонер упав, завдав йому ще кілька ударів кулаком по тулубу.

Синці, садна і перелом ребра ­– такі тілесні ушкодження діагностували медики у побитого чоловіка. Дії його кривдника правоохоронці кваліфікували за частиною 1 статті 122 Кримінального кодексу України, як умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, яке не є небезпечним для життя і не потягло за собою наслідків, передбачених у статті 121 цього Кодексу, але таке, що спричинило тривалий розлад здоров'я.

Під час розгляду справи у Полонському районному суді обвинувачений вину визнав, але частково. Сказав, що лише відпихнув односельця, бо той першим його двічі вдарив у живіт. Утім, потерпілий і очевидець підтвердили обставини, викладені в обвинувальному акті.

«Беручи до уваги, що Ш. вперше притягується до кримінальної відповідальності, вчинив злочин середньої тяжкості, має на утриманні малолітню дитину, позитивно характеризується за місцем проживання, позицію потерпілого, який просив суворо не карати обвинуваченого, а також висновок органу пробації про те, що він заслуговує на покарання, не пов'язане з позбавленням волі, або звільнення від відбування покарання з випробуванням, тому суд вважає за необхідне призначати обвинуваченому покарання необхідне й достатнє для його виправлення і попередження вчинення нових злочинів у виді обмеження волі, та застосувавши при цьому положення ст.ст.75, 76 КК України», – ідеться у вироку суду.

Відтак Полонський районний суд визнав обвинуваченого винним у заподіянні умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження та призначив йому покарання у виді 2 років обмеження волі, але звільнив від його відбування з випробуванням на два іспитових роки.

Також суд частково задовольнив цивільний позов потерпілого: стягнув з обвинуваченого на його користь 191 гривень майнової, 20 тисяч гривень моральної шкоди (замість 100 тис грн., про які заявляв потерпілий), 3 тисяч гривень витрат на правову допомогу.

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Прес-служба Полонського районного суду