flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Полонський суд закрив справу про поширювання неправдивих чуток

10 березня 2020, 16:27

Полонський районний суд закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення за статтею 173-1 КУпАП – поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку.

«…суд бере до уваги, що протокол про адміністративне правопорушення складено з порушенням вимог ст. 256 КУпАП, а саме: суть правопорушення не відповідає диспозиції ст. 173-1 КУпАП», – ідеться у постанові.

Згідно постанови суду, 3 січня 2020 року в селі Полонського району 40-річний полончанин   перебував в будинку, де проживають батьки  громадянки І.  з приводу проживання  останньої у будинку його батьків,  в якому мешкає і  його сестра А., з якою він конфліктує.  

В судовому засіданні сестра правопорушника пояснила, що її брат у  будинку  батьків І. поширював  неправдиві чутки стосовно її віросповідання та стану здоров’я. При цій  розмові, окрім громадянки І. та її батьків ,  нікого  більше не було.

 Правоохоронці кваліфікували його дії за статтею 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку. 

У суді чоловік пояснив, що чуток не поширював, хоча конфлікт із сестрою щодо її релігійного віросповідання дійсно має.  

У постанові суд зазначає, що обов’язковою складовою цього правопорушення є наслідки: «Разом з тим, в протоколі про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 -1 КУпАП, зазначено, що він поширював неправдиві чутки відносно фізичної особи, але про те, яким чином могли виникнути наслідки у виді паніки серед населення чи порушення громадського порядку в протоколі не зазначено, адже розмова відбувалася в дуже вузькому колі жителів будинку», – зазначає суддя, звертаючи увагу, що інформація, яку нібито поширював брат щодо сестри, за змістом не могла викликати паніку чи порушення громадського порядку.

Постанова не набрала законної сили і може бути оскаржена до апеляційного суду.

Прес-служба Полонського районного  суду