flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Полонський суд ухвалив вирок пенсіонеру, котрий з ножем кинувся на дружину

05 лютого 2020, 14:28

Полонський районний суд визнав винним 71-річного чоловіка, обвинуваченого за частиною 2 статті 125 Кримінального кодексу України – умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров"я, в інкримінованому злочині і призначив покарання у виді 850 гривень штрафу.

Крім цього, пенсіонер повинен відшкодувати потерпілій-дружині 1669 гривень матеріальної шкоди, 10000 гривень – моральної та 1500 гривень витрат на правову допомогу.

Як встановив суд, 24 червня 2019 року в с. Храбузна Полонського району місцева жителька після конфлікту зі своїм чоловіком пішла до літньої кухні, та за кілька хвилин туди ж зайшов і обвинувачений. Нецензурно лаючись, схопив ножа, що лежав на столі, і почав бити ним жінку: три удари прийшлося на ліву руку і один, ковзаючий, на грудну клітину.

За висновками експертів, отримані тілесні ушкодження відносяться до категорії легкого ступеня тяжкості, що спричинили короткочасний розлад здоров’я.

Призначаючи покарання, суд, зокрема, врахував дані висновку органу пробації, згідно з яким чоловік не є потенційно небезпечним, думку потерпілої, котра просила не обмежувати йому волі. Разом із тим жінка заявила цивільний позов і просила стягнути з її кривдника 3 тисячі гривень матеріальної і 30 тисяч гривень моральної шкоди.

Суд частково задовольнив її вимоги: підтверджені доказами були лише придбані медикаменти на суму 1669 гривень.

«Судом встановлено, що винними діями обвинуваченого потерпілій була заподіяна моральна шкода, яка полягає в моральних переживаннях і стражданнях, що їх зазнала потерпіла у зв'язку з спричиненням їй тілесних ушкоджень. Внаслідок таких дій, потерпіла вимушено перебувала на стаціонарному лікуванні… завдана потерпілій моральна шкода підлягає відшкодуванню у розмірі 10 000 гривень, що відповідатиме вимогам розумності, виваженості та справедливості, а позов в цій частині підлягає частковому задоволенню», – констатує суд.

Вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційної інстанції.

Прес-служба Полонського районного суду