flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комітет з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону про внесення змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів" (щодо удосконалення положень про статус працівників апарату суду)

04 лютого 2014, 10:50

На засіданні Комітету зазначалося, що законопроект (реєстр. №2272) спрямований на забезпечення існуючого соціального статусу державних службовців судової влади шляхом врегулювання суспільних відносин у сфері державної служби.

Зокрема, пропонується внести зміни до статті 149 Закону "Про судоустрій і статус суддів" щодо віднесення посад в апаратах Верховного Суду, вищих спеціалізованих судів, апеляційних та місцевих судів до відповідних підгруп посад державних службовців. Також передбачені зміни до статті 151 щодо віднесення посад помічників в судах загальної юрисдикції до відповідних підгруп посад державних службовців.

Під час обговорення члени Комітету зазначали: частиною п’ятою статті 149 Закону "Про судоустрій і статус суддів" визначено, що правовий статус працівників апарату суду визначається Законом "Про державну службу". Так, умови оплати праці, матеріально-побутового, медичного, санаторно-курортного і транспортного забезпечення працівників апарату суду визначаються на засадах, що встановлені для відповідної категорії працівників апаратів центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Водночас, наголошували народні депутати, новий Закон "Про державну службу", що набирає чинності з 1 січня 2014 року не містить положень щодо віднесення посад працівників апаратів Верховного Суду, вищих спеціалізованих судів, апеляційних судів та судів першої інстанції до відповідних підгруп державних службовців.

Парламентарії, погоджуючись з актуальністю та необхідністю визначення правового статусу працівників апаратів судів загальної юрисдикції, висловили зауваження до законопроекту. Зокрема, зазначалося, що у чинному Законі "Про судоустрій і статус суддів" міститься відсильна норма - ч. 5 ст. 149, яка вказує на те, що правовий статус працівників апарату суду визначається Законом "Про державну службу". Тому, враховуючи предмет регулювання вищевказаних законів, народні депутати вважають за пріоритетне для вирішення означеної проблеми вносити основні зміни до Закону "Про державну службу".

Крім того, Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради звертає увагу на те, що зауваження викликають також конкретні пропозиції щодо віднесення певних категорій працівників апарату судів до відповідних підгруп, і вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.