flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Гімназисти стали членами Дитячого правового клубу «Справедливці» у Полонському суді

18 грудня 2019, 15:20

Сьогодні, 18 грудня, вкотре відкрилися двері суду для школярів.  Кмітливі, допитливі та не по-дитячому розумні, такими учні 2-А класу Полонської гімназії запам’ятались у стінах  Полонського районного суду.

Зустріла хлопчиків та дівчаток  заступник керівника апарату суду ( прес-секретар) Валентина Бобрівник, яка  пояснила як потрібно поводити себе у приміщенні суду та запросила гостей до  канцелярії суду.

 Старший секретар Віта Кравчук пояснила як надходить вхідна кореспонденція до суду, як працює система документообігу суду, як розподіляються справи суддям, як виконуються справи та надсилаються рішення суду сторонам у справі.

Далі учні здійснили маленьку екскурсію  до  залу судового засідання на першому поверсі , де  прес-секретар в доступній формі розповіла школярам про  сучасні технології проведення дистанційних судових засідань у режимі відео конференцій,  про кабіну для тримання підсудних, для чого мікрофони та відеокамери, які знаходяться в залі. 

 Суддя-спікер Надія Горгулько надала дітям  змогу випробувати себе під час навчальної гри в ролі судді та вирішити спори на конкретному прикладі з мультфільму "Кінь проти Хом’яка".  Цей мультфільм було створено ГО «Асоціація розвитку суддівського самоврядування України» в рамках реалізації грантового проекту «Підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів» за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» і продемонстрував його помічник голови суду Володимир Дрегало.

 

 Під час обговорення спору діти поділилися на дві команди відповідно до того, кого з тварин вони підтримували. Команди наводили аргументи на підтримку своїх позицій у спорі. Ті, що за голосували за коня , пояснили, що віддати підкову потрібно коню, оскільки – це «подарунок батьків», це «сімейна реліквія», «власність коня». Ті дітки, що голосували за хом’яка аргументували тим, що це «знахідка», «хомяки знайшли підкову, а не вкрали її», «хомяки шукали того, хто її згубив».  Після цього дітям було показано останню сцену мультика, де мудрий суддя-черепаха справедливо вирішив спір.    Реакція дітей, які були за хом’яка говорила сама за себе. 

     

 На запитання  судді: «Хто такі судді?», школярі відповіли, що «Суддя вирішує, де правда, а де брехня», «Суддя засуджує винних і виправдовує невинних». «Суддя захищає людей, їх права».

По завершенні заходу школярі отримали Диплом  від членів Дитячого правового клубу «Справедливці», а на хвилі емоції вказали, що не прощаються, а обов’язково ще прийдуть в суд на нові пізнавальні та активні заходи.

  

Прес-служба Полонського районного суду