flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Донька через суд зобов’язала матір знести самочинну будівлю на її земельній ділянці

14 листопада 2019, 08:36

До Полонського районного суду звернулася жінка з цивільним позовом до своєї матері про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом зобов’язання вчинити певні дії.

Пояснила, що у 2005 році купила в Полонному земельну ділянку, на якій знаходилися господарська будівля, фундамент під житловий будинок зі зведеною на 3 цеглини стіною та блоки. Певний час жінка у райцентрі не жила, та коли повернулася, то на частині фундаменту її мати вже збудувала житло, де й мешкала. Попри те, що мала у власності іншу нерухомість і землю під будівництво.

Відповідачка подала відзив на позов, в якому розповіла, що зводила будинок за власні гроші для доньки і з її дозволу. Отримала для цього й усю необхідну дозвольну документацію. Коли будівництво завершилося, перейшла в спірний будинок жити, свій – залишила дочці.

У судове засідання жінка не з’явилася. До відзиву додала копії рішення міської ради про надання дозволу на будівництво позивачці та будівельного паспорта на її ім’я. Донька у суді заперечила, що надавала згоду матері на будівництво на своїй земельній ділянці будинку, та запевнила, що не зверталася за отриманням для цього дозволів, а копії документів бачить вперше.

Не підтвердили факт отримання необхідних для будівництва документів і у міській раді.

«Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що оскільки відповідачка на земельній ділянці, яка належить на праві приватної власності позивачці, без дозволу останньої, самочинно побудувала житловий будинок (прибудову) і остання заперечує проти визнання права власності на нього за відповідачкою, то позов є таким, що підлягає до задоволення», – констатує Полонський районний суд.

Відтак суд своїм рішенням зобов’язав відповідачку усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою площею 0,1000га, «шляхом знесення самочинної прибудови - приведенням її у попередній стан».

А от у задоволенні вимоги позивачки про відшкодування витрат на правничу допомогу в сумі 7500 гривень суд відмовив – через відсутність документального підтвердження.

Рішення не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Довідково: Відповідно до статті 391 Цивільного кодексу України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно з частиною 1 статті 376 Цивільного кодексу України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Прес-служба Полонського районного суду