flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Під час нересту та ще й з електровудкою: суд оштрафував чоловіка за незаконну риболовлю

21 червня 2019, 12:46

Полонський районний суд визнав винним обвинуваченого за частиною 2 статті 249 Кримінального кодексу України – незаконне зайняття рибним добувним промислом, що заподіяло істотну шкоду, вчинене із застосуванням електроструму – та призначив йому покарання у виді 3400 гривень штрафу.

За вироком, житель с. Радісне Полонського району 12 квітня цього року відправився на риболовлю до водовідвідного каналу біля сусіднього села. За дві години за допомогою забороненого п.3.15 «Правил любительського і спортивного рибальства» електроприбору чоловік зловив 679 рибин різних порід.

«Х. внаслідок незаконного зайняття рибним добувним промислом за допомогою електроструму в період нересту завдав шкоди водним біоресурсам в розмірі 12529 грн», - констатує суд.

У судовому засіданні чоловік свою вину визнав та розкаявся – це врахував суд, обираючи вид та міру покарання. «Обставинами, що пом’якшують покарання обвинуваченому є щире каяття та добровільне відшкодування шкоди, що підтверджується наданими в суді квитанціями про сплату шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього середовища», - ідеться у вироку, який ще не набрав законної сили.

Нагадаємо, заборона на лов риби діє з 1 квітня до 29 червня 2019 року (Наказ начальника Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Хмельницькій області «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області в 2019 році» №24-од від 20.03.2019 року).

Довідково. Санкція частини 2 статті 249 Кримінального кодексу України передбачає покарання штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років.

Прес-служба Полонського районного суду