flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Полонному суд закрив кримінальне провадження щодо винуватця автопригоди

24 травня 2019, 15:06

«Звільнити С. від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України за дійовим каяттям, провадження у справі закрити», – таку ухвалу виніс Полонський районний суд, задовольнивши відповідне клопотання обвинуваченого за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження).

Згідно з обвинувальним актом, 25-річний житель села Полонського району 9 листопада 2018 року їхав за кермом автомобіля «BMW» із пасажиркою на передньому сидінні. Близько 4:00 у с. Великі Каленичі Полонського району водій порушив Правила дорожнього руху (не вибрав безпечної для руху швидкості, не врахував дорожню обстановку та дорожні умови, щоб мати змогу постійно контролювати рух транспортного засобу та безпечно керувати ним, проявив необережність), виїхав на ліве узбіччя – і, не впоравшись із керуванням, допустив зіткнення з пеньком зрізаного дерева.

У результаті ДТП пасажирка авта отримала численні переломи, садна, струс головного мозку, які, згідно з висновком судово-медичної експертизи, відносяться до категорії тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, що спричинили тривалий розлад здоров’я.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю, щиро покаявся і просив звільнити його від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям. Прокурор і потерпіла проти задоволення такого клопотання не заперечували.

«З приводу цього судом встановлено, що С. вперше вчинив необережний злочин середньої тяжкості, після якого щиро покаявся, давав визнавальні показання про обставини дорожньо - транспортної пригоди, чим активно сприяв розкриттю злочину. З моменту скоєння кримінального правопорушення і до розгляду провадження обвинувачений вживав дієві заходи для залагодження провини перед потерпілим і повністю відшкодував завдані потерпілій збитки, що свідчать про його дійове каяття», - зазначає в ухвалі суддя.

Довідково. Згідно зі статтею 45 Кримінального кодексу України, особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Прес-служба Полонського районного суду