flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Адмінправопорушення чи все ж кримінал? Полонський суд зобов’язав прокуратуру перевірити обставини справ про дрібне хуліганство

21 травня 2019, 12:52

Полонський районний суд направив у прокуратуру матеріали двох справ про притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 173 Кодексу України про адміністративне правопорушення (дрібне хуліганство) двох жителів Полонного 16 і 18 років задля перевірки обставин, встановлених судом.

Згідно з постановами суду, о 5.30 16 квітня 2019 року юнаки пошкодили огорожу Полонської гімназії, завдавши навчальному закладу матеріальної шкоди на суму 1 тис. грн.. За цим фактом щодо них поліцейські склали протоколи про адміністративне правопорушення за вчинення дрібного хуліганства.

Утім, на думку суду, кваліфікуючі ознаки дрібного хуліганства в обох протоколах і матеріалах справи відсутні, адже за ст.173 КУпАП, дрібне хуліганство – це нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян. Однак юнаки ще й умисно пошкодили майно гімназії. І саме цим діям поліцейські не надали кваліфікованої оцінки.

Тож Полонський районний суд вважає, що прокуратура повинна перевірити обставини, встановлені судом, і прийняти кваліфіковане процесуальне рішення – чи підлягають порушники адміністративній відповідальності, чи в їхніх діях все ж є склад кримінального правопорушення.

Прес-служба Полонського районного суду