flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Полонський суд визнав незаконним припинення газопостачання до квартири жительки райцентру

25 січня 2019, 08:58

Полонський районний суд визнав незаконними дії працівників ПАТ "Хмельницькгаз" щодо припинення газопостачання в одній з квартир Полонного та зобов’язав відновити його.

Із позовом до Товариства у суд звернулася мешканка багатоквартирного будинку, помешкання якої ще в липні 2018 року  відключили від газопостачання. Жінка пояснила: перекрили газ без попередження, жодного повідомлення про припинення газопостачання їй не надходило, не отримувала вона й акт про припинення (обмеження) газопостачання.

Не погоджуючись, відповідач подав відзив на позов. Стверджує, що підставою для відключення газопостачання стала майже 5-тисячна заборгованість споживачки за газ, відповідне письмове повідомлення від газівників вона отримала у квітні 2018 року, а про дату відключення їй повідомили усно.

Заслухавши сторони справи та дослідивши докази, суд прийшов до висновку, що позов слід задовольнити. Зокрема, посилається на Правила постачання природного газу, Кодекс газорозподільних систем, Правила безпеки газопостачання та нормативних документів, що визначають порядок обмеження чи припинення постачання природного газу.

У них ідеться про те, що у разі припинення газопостачання через несвоєчасну та неповну оплату послуг, оператор ГРМ має надати повідомлення про припинення газопостачання споживачу не менше ніж за три доби до запланованої дати. При цьому в повідомленні мають бути підстави та дата припинення газопостачання, а після завершення – складено відповідний акт у двох примірниках, один з яких залишається у споживача.

«Враховуючи, що в судовому засіданні не доведено належними та допустимими доказами, факт того, що споживачу, як цього вимагають норми чинного законодавства, направлялось письмове повідомлення про припинення споживання природного газу із зазначеними підставами та датою припинення  (20.07.2018), суд приходить до висновку, що відповідач здійснив припинення газопостачання за адресою проживання позивача з порушенням норм чинного законодавства. Також, відповідачем не надано доказів про отримання позивачкою копії акта про припинення», – роз’яснює Полонський районний суд.

Рішення не набрало законної сили і може бути оскаржено до апеляційної інстанції.

Прес-служба Полонського районного суду