flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав жительку Понінки такою, що втратила право на користування будинком колишньої свекрухи

24 вересня 2018, 14:30

До Полонського районного суду звернулася жителька смт. Понінки з позовом, в якому просила визнати екс-невістку такою, що втратила право на користування її будинком. Жінка запевнила, що відповідачка не живе у ньому, відколи розвелася з її сином – а це понад 9 років. Вважає, що за цей час колишня невістка втратила право на користування житлом, утім, добровільно знятися з реєстрації не хоче.

«Відповідно до ч.2 ст.405 ЦК України, член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом», – констатує Феміда і додає: оскільки реєстрація місця проживання відповідачки саме в цьому будинку створює для позивачки перешкоди у користуванні своїм житлом, тому, відповідно до ст.391 ЦК України, її права як власника підлягають захисту.

Відтак Полонський райсуд визнав відповідачку такою, що втратила право на користування житловим приміщенням. Окрім цього, стягнув з неї на користь колишньої свекрухи понад 700 грн. судового збору і 1 тис. грн., затрачених на правничу допомогу.

Прес-служба Полонського районного суду