flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

“Ми усвідомили просту річ: аби нам довіряли – потрібно бути відкритими і зрозумілими для громадськості”, - суддя Інна П’єнта в ефірі радіо “Поділля-Центр

16 серпня 2018, 15:47

Сьогодні для служителів Феміди області ранок розпочався з прямого радіоефіру на “Поділля-Центр”. Говорили про відкритість судової влади регіону та нові методи комунікації із громадою. Гість у студії – Юлія Салдан, референт Апеляційного суду Хмельницької області. В ефірі звучали коментарі Інни П’єнти, заступника голови суду, яка наразі виконує його обов’язки. Про співпрацю районів з апеляційним судом розповіли заступники керівників апаратів, які виконують обов’язки прес-секретарів,  Полонського районного суду – Валентина Бобрівник, Шепетівського міськрайонного суду – Діана Руда. Для чого учням відвідувати суд розказав Святослав Ратушняк, директор Хмельницької гімназії №1 імені Володимира Красицького .

Інна П’єнта повідомила слухачам, де отримати повну інформацію про суд, як можна дізнатися про те, що відбувається у залах засідань. Вона розповіла про канали комунікації установи в мережі Інтернет, підготовку творчою командою презентаційних відероликів про роботу суду. Окремо зупинилась на налагодженні прямих зв’язків із загальноосвітніми та вищими навчальними закладами в рамках просвітницького проекту “Зрозуміле правосуддя”.

Як це працює і з чого все починалося у студії говорила Юлія Салдан. Вона детальніше пояснила, в чому ж комунікація українських судів пішла далі європейських та канадських колег. Розповіла про  “внутрішню кухню” обміну інформацією між судами області та зворотній зв’язок із громадськістю. До речі, такий зв’язок встановили прямо у студії, коли референт відповідала на питання слухачів, які змогли додзвонитися.

Діана Руда розповіла про комунікаційну діяльність Шепетівського міськрайонного суду та його співпрацю із прес-центром апеляційного, окреслила взаємодію з місцевими ЗМІ.

Валентина Бобрівник говорила про те, як готуються інформаційні повідомлення про судові справи. “Рішення та вироки перекладаються з юридичної термінології на доступну для простих громадян мову. Це має велике значення для правової освіти жителів області”, - сказала вона.

Корисний ефект для учнів від співпраці із судом розкрив Святослав Ратушняк. “Учні побачили безпосередньо “живу” процедуру, як все відбувається: як виступають адвокати, прокурори, обвинувачені, свідки, яким чином суддя приймає рішення. Це важливо і корисно тому, що потім протягом навчального року на багатьох уроках ми повертались до побаченого судового засідання та інших знань, які вони отримали в результаті відвідування апеляційного і міськрайонного судів. Вивчаючи ті чи інші теоретичні питання, ми могли звертатись до практики”, - повідомив директор.

За словами Інни П’єнти в планах суду не зупинятися на досягнутому, постійно розвиватись і покращувати якість комунікації. У свою чергу, Юлія Салдан закликала школи та ВНЗ до продуктивної співпраці та обміну ідеями щодо нових проектів, адже скоро розпочнеться новий навчальний рік.

Прес-служба  суду