flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Полонський райсуд вдруге відмовив позивачу визнати спірний заповіт недійсним

24 липня 2018, 12:08

Переглянути за нововиявленими обставинами рішення Полонського районного суду по цивільній справі за його позовом  до сестри й брата, Бражинецької сільської ради про визнання заповіту матері недійсним – з таким проханням до Полонської Феміди звернувся син спадкодавиці, котра після смерті залишила усе майно своїй доньці. 

У 2015 році Полонський районний суд відмовив у задоволені його позову про визнання цього ж заповіту недійсним. Тоді своє прохання позивач мотивував тим, що волевиявлення заповідачки не було вільним, мовляв, жінка похилого віку, хворіла і не усвідомлювала в момент складання документу значення своїх дій.

Цьогоріч, каже, йому стали відомі обставини, які є істотними для справи і не були, і не могли бути для нього відомі під час попереднього її розгляду. Пояснює, що порівняв підписи матері на заповіті й на фінансових документах в колгоспі, де та працювала і впевнений – вони істотно різняться. Тому й просить справу переглянути, попереднє рішення суду скасувати, натомість винести нове і таки визнати заповіт недійсним.

«Згідно з ч.5 ст.423 ЦПК України, при перегляді судового рішення за нововиявленими  обставинами суд не може виходити за межі тих вимог, які були предметом розгляду при ухваленні судового рішення, яке переглядається, розглядати інші вимоги або інші підстави позову», – зазначає Полонський районний суд і додає: підпис спадкодавці на заповіті не був предметом доказування у справі, цю обставину тоді не з’ясовували і не досліджували, а заявник міг знати про існування цієї обставини, бо ж у матеріалах справи, з якими він ознайомлювався, був спірний заповіт з підписом.

Відтак Феміда у задоволенні заяви про перегляд справи за нововиявленими обставинами відмовила. Чоловік має 15 днів, аби оскаржити відповідну ухвалу в апеляційному суді області.

Прес-служба Полонського районного суду Хмельницької області