flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Полонному суд визнав незаконним рішення держреєстратора прав на нерухоме майно

04 червня 2018, 15:10

До Полонського районного суду звернувся місцевий житель, який просив визнати незаконними дії державного реєстратора Полонської районної державної адміністрації щодо реєстрації права власності на земельну ділянку за померлим ще у 2011 році чоловіком та оренди цієї землі.

Позивач пояснює, що він, як спадкоємець власника землі, після його смерті звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, в числі якої й спірна ділянка, та видачі свідоцтва про право на спадкове майно. Утім, той йому відмовив, мотивувавши, що державний реєстратор вже зареєстрував цю землю за спадкодавцем, що помер, і здійснив реєстрацію права оренди між ним і сільгосптовариством на підставі договору, датованого 2008 роком.

Такі дії позивач вважає протиправними. А от відповідачі – державний реєстратор РДА та представник агропідприємства – нічого незаконного у цьому не бачать.

Як встановив суд, до державного реєстратора з проханням зареєструвати спірну земельну ділянку за колишнім власником, котрий помер, звернулося сільськогосподарське товариство, що її орендувало, подавши при цьому не оригінали, а копії необхідних документів, а це суперечить Порядку про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно.

Вирішуючи питання, чи законно державний реєстратор зареєстрував землю, суд посилається на ст.25 Цивільного кодексу України, відповідно до якої, цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження та припиняється у момент її смерті, а також на п. «б» ст.140 Земельного кодексу України, у якому йдеться, що підставою припинення права власності на земельну ділянку є смерть її власника за відсутності спадкоємця.

«Таким чином, приймаючи до уваги що державний реєстратор здійснив вищевказані реєстраційні дії після смерті Г., коли у нього припинилась цивільна правоздатність, а також, що при вчиненні реєстрації були допущенні зазначені порушення Закону та Порядку, а тому суд знаходить підстави для визнання незаконним прийнятого державним реєстратором рішення про проведення державної реєстрації права власності на земельну ділянку за Г., а також права оренди цієї земельної ділянки та скасування державної реєстрації цих прав з вилученням із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відповідних записів», – ідеться у рішенні суду.

Прес-служба Полонського районного суду Хмельницької області