flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Полонному суд залишив спірну земельну ділянку в розпорядженні нинішнього власника

31 травня 2018, 14:41

До Полонського районного суду звернулася Шепетівська місцева прокуратура з позовом, в я кому просила визнати незаконним та скасувати наказ Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, яким передано у власність 2 га землі на території Білецької сільської ради, а також визнати недійсним договір оренди цієї ділянки, укладений між її власником і сільгосптовариством.

За словами прокурора, ця земельна ділянка входить до 55,82 га земель державної власності, які, згідно з проектом землеустрою щодо консервації малопродуктивних, деградованих і непридатних для сільгоспвикористання земель, який голова Полонської РДА затвердив ще 2010 року, були законсервовані і заліснені. Тому, вважає, управління незаконно передало її у власність, а нинішній господар, відповідно, неправомірно віддав її в оренду.

Обласне управління Держгеокадастру, як і інший відповідач - власник ділянки, позов не визнали. Вони зазначили, що землю законсервували незаконно, більше того - до цього часу її використовують для сільськогосподарського виробництва і навіть спроб заліснювати не було. Окрім цього, ділянками із законсервованої землі наразі володіють не лише відповідач, а ще 15 громадян.

Вирішуючи питання законності позовних вимог, суд серед іншого звертається до Земельного кодексу України, де зазначено, що «консервації підлягають деградовані і малопродуктивні землі, господарське використання яких є екологічно небезпечним та економічно неефективним» та до  Порядку консервації земель, який діяв у 2010 році, і який визначає, зокрема, підстави для консервації.

«Відомості, що містяться в проекті землеустрою консервації земель не свідчать про те, що на території Білецької сільської ради законсервовані 55,82 га землі державної власності мали ознаки деградованих або ж малопродуктивних земель, які визначені у ст.171 ЗК України. На вказаних землях до цього часу здійснюється вирощування сільськогосподарської продукції, що вказує на їх економічну ефективність», – зауважує суд.

Порушень порядку передачі земельної ділянки у власність Феміда також не встановила. Відтак, керуючись також положеннями практики Європейського суду з прав людини та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд дійшов висновку про неможливість позбавити права власності на спірну ділянку із заявлених прокурором підстав.

«В задоволенні позовних вимог прокурора – відмовити», – ідеться у рішенні яке наразі не набрало законної сили і його ще можна оскаржити в апеляційній інстанції.

Прес-служба Полонського районного суду Хмельницької області