flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Трішечки про аліменти : нове в законодавстві за несплату аліментів

27 лютого 2018, 12:06

На початку лютого цього року набрали чинності зміни до ряду вітчизняних законодавчих актів, які покращать захист прав дітей на належне утримання. Зокрема, мова йде про виплату аліментів.

Однією з головних змін є вирішення питання виїзду дитини за межі України. Якщо раніше, аби виїхати закордон потрібна була згода обох батьків, незважаючи навіть на те, що один із них всіляко ухиляється від виховання дитини, то змінами до Сімейного кодексу України передбачено, що батьки, з якими за рішення суду проживає дитина, самостійно вирішують питання тимчасового виїзду дитини за межі України з метою її лікування, навчання чи відпочинку. Проте, законодавець обумовив таку можливість лише у тих випадках, коли одна із сторін не виконує судових рішень щодо сплати аліментів. Підтвердженням ухилення від сплати коштів на утримання дитини є довідка про наявність заборгованості, видана органом державної виконавчої служби. Сукупний розмір боргу має перевищувати суму відповідних платежів за шість місяців.

А от для неплатників аліментів законодавець підготував «сюрприз», який має змусити їх належним чином виконувати батьківський обов’язок. Стаття 6 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» доповнена нормою, яка обмежує права боржників, громадян України, у виїзді за межі країни у тих випадках, коли особа ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням, що підлягає примусовому виконанню. Заборона діятиме до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів.

Також у разі такої заборгованості до боржника встановлюється тимчасове обмеження  у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами, у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, тимчасове обмеження боржника у праві полювання.  Передбачено новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи, які полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплатних робіт, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування. 

Крім того,  звільнено  від сплати судового збору заявника, який подає заяву на видачу судового наказу про стягнення аліментів. Тож тепер від збору звільняються заявники у справах про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви на видачу судового наказу про стягнення аліментів.

Змінено правовий статус аліментів: відтепер аліменти є власністю самої дитини, а не батьків. Останні лише отримують та використовують їх від імені дітей.

Той з батьків, який проживає з дитиною наділяється правом самостійно ставити перед судовими органами питання щодо обрання форми стягнення аліментів: у твердій грошовій сумі або у вигляді від конкретної частки від доходу іншого з подружжя. Відтепер суд не може визначити  на дитину розмір аліментів менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до цього було 30%).

Наприклад, у 2018 році на дитину до 6 років мінімальний розмір аліментів становитиме 746 грн/місяць, на дитину від 6 років – 930 грн/місяць.

А також , при визначенні розміру аліментів братимуться до уваги витрати платника аліментів, щодо яких платником не доведено джерело походження цих коштів. Так у випадку, якщо платник аліментів офіційно не працевлаштований, не має «офіційного» доходу не має, але при цьому, наприклад, придбає автомобіль, то такі витрати можуть враховуватися при визначені судом розміру аліментів. Такі витрати беруться до уваги, лише якщо платник аліментів не зможе обґрунтовано довести джерело походження коштів.

Ще одним нововведенням є стягнення аліментів може здійснюватися у наказному проваджені. Зокрема визначено, що той з батьків, з яким проживає дитина (діти) має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів.

Суть наказового провадження у порівнянні із стандартним зверненням до суду із позовом (позовне провадження) полягає у значно спрощеному та більш оперативному розгляді питання по суті. Так,  після прийняття судом ухвали про відкриття наказного провадження судовий наказ по суті вимог видається судом у триденний термін. Сам судовий наказ видається без виклику заявника, боржника та інших осіб, а також без проведення судового засідання.

Аліменти можуть бути призначені у розмірі чверті доходу на одну дитину, третини доходу – на двох дітей, половини – на трьох і більше дітей. При цьому в будь-якому разі розмір аліментів, що стягується в наказному провадження обмежується 10 прожитковими мінімумами на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Так, наприклад, у 2018 році на одну дитину до 6 років максимальний розмір аліментів становитиме 14920 грн./місяць, на дитину від 6 – 18600 грн./місяць. До вказаних змін в наказному провадженні можна було стягнути лише 30% розміру прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

 І ще , вперше в українському законодавстві запроваджено механізм можливості відходу від презумпції рівності часток у спільній власності у разі ухилення одного із подружжя від участі в утриманні дітей.

Суд при вирішенні питання про поділ майна між подружжям має право зменшити частку у спільній сумісній власності того з подружжя, хто ухилявся (ухиляється) від обов’язку утримувати своїх дітей.

Іншими словами за допомогою перерозподілу часток між подружжям, на користь того з батьків, хто самостійно здійснює утримання дитини, законодавець дозволяє забезпечити додаткову матеріальну компенсацію такій особі.

Для статистики:  за два місяці 2018 року до Полонського районного суду надійшло 17 справ про стягнення аліментів. Із них 12 справ розглянуто: 11 – із задоволенням позову ( із них 3 заочні)  та 1 справа  із  закриттям провадження . Для порівняння : протягом 2017 року судом було розглянуто 97 справ про стягнення аліментів.

 

Прес-служба Полонського районного суду