flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Полонному суд не знайшов підстав обмежувати жінці виїзд за кордон за борг

09 січня 2018, 16:19

    Полонський районний суд відмовив у задоволенні подання районного відділу Державної виконавчої служби про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, без вилучення паспортного документа, жінці, котра заборгувала перед державним банком. Ціна питання – понад 460 тис. грн..

    У своїй заяві державний виконавець пояснив: проти жінки відкрито виконавче провадження про стягнення цього боргу ще в липні 2016 року, утім, досі вимог виконавчого документу  боржниця не виконала. Ба, більше – на ній не зареєстровано майна, на яке можна звернути стягнення, а це, на думку автора подання, підтверджує факт ухилення від виконання судового рішення, що дає підстави обмежити її у праві виїзду за межі України.

    «Відповідно до п.5 ч.1 ст.6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадку, зокрема, коли він ухиляється від виконання  зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов'язань. Отже, визначальним критерієм встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України є доведеність факту ухилення боржника від виконання зобов’язання. Як вбачається із матеріалів подання, суду не надано будь-яких доказів, що відповідач в який-небудь спосіб ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на неї рішенням суду», - йдеться в ухвалі Полонського районного суду.

    Судове рішення може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

 

    Прес-служба Полонського  районного суду