flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Полонному позивачці відмовили у визнанні заповіту недійсним

04 січня 2018, 17:14

Полонський районний суд відмовив у задоволенні позовних вимог місцевої жительки, котра просила визнати недійсним заповіт своєї матері, натомість визнати за нею право власності на дві земельні ділянки загальною площею понад 2 га, а з відповідачів стягнути загалом 90 тисяч гривень моральної шкоди.

   Позивалася ж вона до жінки, на ім’я якої було складено спірний заповіт, та колишнього сільського голови, котра цей заповіт посвідчувала. Позивачка переконана, що документ відповідачі підробили, і мати його не підписувала.

   Аби з’ясувати це достеменно, суд призначив почеркознавчу експертизу у Хмельницькому відділенні КНДІСЕ, яка встановила: підписи на заповіті «виконані рукописним способом без попередньої технічної підготовки чи технічних засобів». Утім, відповідь на питання, чи точно документ підписувала спадкодавиця, експерти дати не змогли.

   Відтак суд призначив ще одну почеркознавчу і технічну експертизи у Незалежному інституті судових експертиз. За висновками тамтешнього експерта, підписи на обох примірниках заповіту належать матері позивачки.

   У ході з’ясування обставин справи позивачка не надала, а суд не здобув достатніх, достовірних доказів про те, що спадкодавиця не підписувала спірний заповіт та що він є підробленим – такого висновку дійшов полонський суддя.

   «Згідно зі ст.48 ЦК УРСР (редакція, що діяла на час складання заповіту) недійсною є та угода, що не  відповідає вимогам закону, в тому числі ущемляє особисті або майнові права неповнолітніх дітей. Оскільки оспорюваний позивачкою заповіт складений та посвідчений з дотриманням норм законодавства, тому суд не знаходить підстав для визнання його недійсним», – йдеться в рішенні суду.

    Суд також не знайшов підстав і для задоволення інших позовних вимог – як щодо визнання права власності на земельні ділянки ( позивачка не надала доказів, зокрема, хто власник землі, кадастрові номери, які перешкоди для оформленні права власності на неї), так і щодо відшкодування моральної шкоди.

    Рішення суду може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

 

 

    Прес-служба Полонського районного  суду