flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Полонному визнали нікчемним заповіт, посвідчений не уповноваженою особою

19 грудня 2017, 12:30

    Визнати нікчемним заповіт, посвідчений секретарем виконавчого комітету сільської ради Полонського району. Таким рішенням Полонський районний суд задовольнив позов жительки району до своєї сестри і сільради.

    У позовній заяві жінка пояснила, що після смерті батька відкрилася спадщина на його майно. Аби її прийняти, вони з сестрою звернулися до нотаріальної контори. Там з’ясувалося, що усе належне майно батько заповів сестрі. Але є одне «але»: заповіт посвідчила секретар сільської ради, якій право вчиняти нотаріальні дії надав сільський голова. Відтак просила визнати заповіт нікчемним.

    У судовому засіданні сільський голова підтвердив, що одноособово делегував секретарю виконкому відповідні повноваження.  

    Як встановив суд, відповідно до ст.37 Закону України «Про нотаріат», в редакції, чинній на час виникнення правовідносин, у населених пунктах, де немає нотаріусів, заповіти (крім секретних) посвідчують уповноважені на це посадовці органу місцевого самоврядування.

    Відповідно до п.п.5 п. «Б» ч.1 ст.38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», вчинення нотаріальних дій належить до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

   Отже, суд прийшов до висновку, що делегування повноважень на вчинення нотаріальних дій належить до компетенції виконавчого комітету сільської ради. А заповіт, що оскаржувала позивачка, посвідчувала секретар виконавчого комітету, якій повноваження делеговано розпорядженням сільського голови. Тому цей заповіт складено із порушенням вимог щодо його посвідчення.

    Тож суд, задовольнивши позовні вимоги, визнав заповіт нікчемним. Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду області. 

Прес-служба Полонського районного  Хмельницької області