flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Полонному позивач не переконав суд змусити «Хмельницькобленерго» перенести електроопори із його землі

17 листопада 2017, 16:34

  До Полонського райсуду звернувся місцевий житель із позовом до ПАТ «Хмельницькобленерго». У заяві чоловік просив  зобов’язати товариство за власний рахунок перенести опори повітряної лінії електромережі за межі належної йому земельної ділянки – і таким чином усунути перешкоди в користуванні нею за цільовим призначенням – ведення особистого селянського господарства.

 Вирішуючи питання про законність таких вимог, суд, зокрема, зазначив, що відповідно до ст.ст.76, 112 Земельного кодексу України, землі, надані під об'єкти транспортування електроенергії до користувача є землями енергетичної системи. А уздовж повітряних і підземних кабельних ліній електропередачі має бути встановлено охоронні зони.

  За положеннями статті 26 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об`єктів», для дотримання правового режиму земель енергетики та спеціальних зон об'єктів енергетики встановлено певні обмеження для власників і користувачів таких земельних ділянок. Серед іншого – будувати споруди будь-якого призначення на відстані меншій, ніж зазначено нормами (у цьому випадку – 10 м), складати будь-які матеріали, розводити вогнища і таке інше.

 Згідно із документами позивача, частина спірної лінії електропередач проходить над крайньою межею його земельної ділянки. Тож уздовж цієї лінії, яка споруджена ще 1962 року, має існувати охоронна зона у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами на відстані 10 м по обидві сторони від проводів. І про це, а також про обмеження у користуванні землею, має йтися у технічній документації, чого у позивача немає. Відтак суд не визнав її допустимим доказом для задоволення претензій чоловіка.

  Позивач також «не навів конкретних обставин, які би вказували на реальне порушення його прав як власника земельної ділянки у зв’язку з проходженням по її межі лінії електропередач, та в чому саме проявляється таке порушення», - йдеться у рішенні Полонського райсуду, яке може бути оскаржене до Апеляційного суду Хмельницької області.

Прес-служба Полонського районного суду