flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд підтвердив права «чорнобильця» на державну пенсію

14 листопада 2017, 15:34

  Визнати протиправною відмову Шепетівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в обчисленні полончанину – ліквідатору наслідків аварії на ЧАЕС – державної пенсії із заробітної плати за роботу в зоні відчуження у межах фактичних збитків і зобов’язати управління цю пенсію виплачувати – таку постанову виніс Полонський районний суд.

  Чоловік позивався до управління Пенсійного фонду, бо те відмовило йому в нарахуванні державної пенсії із заробітної плати за роботу в зоні Чорнобильської катастрофи замість пенсії з інвалідності ліквідатора. Мотивувало відсутністю підтвердження довідки про зарплату в той час «первинними документами».

  «Відповідно до п.1 Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України №1210 від 23 листопада 2011 року «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» пенсії за бажанням осіб можуть призначатися, виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків.

   Суд вважає, що така відмова порушує право громадянина на нарахування пенсії на підставі довідки про роботу в зоні відчуження, оскільки до довідки він надав документи з місця роботи про працю та отриману заробітну плату, а УПФ в розпорядженні не вказало, які ще первинні документи він повинен подавати», - йдеться у рішенні.

   Відтак позов ліквідатора Чорнобильської катастрофи суд задовольнив, а Вінницький апеляційний адміністративний суд залишив постанову служителів Феміди Полонного в силі.

Прес-служба Полонського районного суду