flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Хмельницькому відбувся судовий форум «Рада суддів України: потенціал та реалії»

07 листопада 2017, 12:56

  Більше сотні правників з усієї України 6 листопада зібралися у Хмельницькому університеті управління та права, де проходив судовий форум «Рада суддів України: потенціал та реалії». У вказаному заході взяла участь і суддя Чемеровецького районного суду Горобець Наталія Олександрівна.

      Під час заходу, організованому Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України,  Асоціацією правників України за підтримки міжнародних проектів, учасники обговорювали проблематику судової реформи, перспективи та реалії конституційних гарантій незалежності суду, механізм правомірного впливу на ефективність судової діяльності.

      Після прес-брифінгу президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Володимир Кравчук відкрив Хмельницький судовий форум і, зокрема, відзначив активність нашого регіону в житті судової галузі країни. Голова Апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич закликав суддівську спільноту до об'єднання та спільного вирішення проблем, які існують у судовій системі.

      Учасників форуму також привітали Голова Ради суддів Украіни Валентина Сімоненко, керівник Відділення Асоціації правників України у Хмельницькій області Володимир Нагнибіда та декан юридичного факультету ХУУПу Сергій Крушинський.

     Форум поділений на дві сесії, кожна з яких мала свою тематику і доповідачів. Перша сесія була  присвячена обговоренню досягнень і викликів у діяльності комітетів Ради суддів України: стратегічного розвитку, з питань комунікацій, забезпечення гарантій незалежності суддів, правового захисту суддів, соціального захисту суддів та їх сімей.

      Суддя Харківського окружного адміністративного суду Людмила Волкова розповіла про нормативні документи і пропозиції до законодавства, розроблені комітетом стратегічного розвитку. Вона закликала служителів Феміди бути більш активними на зборах суддів суду, розробляти власні законодавчі ініціативи. Приклад результативності такої активності навела Діана Гнап, суддя Хмельницького окружного адміністративного суд, наголосивши, що саме завдяки зверненням зборів суддів до різних інституцій стало можливим призначення на посади «суддів - п'ятирічок».

      Змінити образ судді, зробити його більш людяним - таке завдання комітету з питань комунікацій озвучив Олександр Сасевич, суддя Львівського окружного адміністративного суду. Він акцентував увагу на таких інструментах комунікації, як інформативно насичені сторінки суду на Фейсбуці і на офіційному сайті.

       Ганна Бондаренко, суддя Господарського суду міста Києва підкреслила, що, комунікуючи, ми повинні завжди думати про те, як отримати зворотній зв'язок від громадян, як зробити так, щоб вони відчули себе частиною процесу. Вона висловила ідеї про те, як побудувати довіру між судом і суспільством: показати, що ми готові до рішучих дій, визнавати свої помилки, вчитися, змінюватися, одночасно активно співпрацюючи з медіа-середовищем.

       На другій сесії Форуму говорили про взаємодію органу суддівського самоврядування – Ради суддів України з інституціями суддівського врядування – ВРП і ВККС. Дискусія проходила у форматі бліц-питань та бліц-відповідей.

       Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко серед іншого зазначила: "Помиляється той, хто вважає роботу в Раді суддів України чисто представницькою. В першу чергу - це щоденна робота, від якої залежить не тільки захист незалежності суддів, а й організація роботи судів з тим, аби громадяни України реально відчули і зрозуміли, що суди - це саме та інстанція, де відновлюється справедливість і захищаються їхні права та свободи". Вона також наголосила на необхідності активізації роботи зборів суддів кожного суду і використанні їх повноважень повною мірою, зокрема, і щодо зменшення навантаження на суддів-спікерів, аби надати їм ширших можливостей для виконання комунікаційних функцій.

       Про взаємодію органів суддівського врядування доповідали Андрій Овсієнко та Станіслав Щотка.

       Андрій Овсієнко, член Вищої ради правосуддя, відповів на болюче для суддів питання конфіденційності дисциплінарних проваджень. Він зауважив, що хоча в багатьох країнах така конфіденційність зберігається, однак на сьогодні потрібно виходити із суспільного запиту і вимог Закону "Про очищення влади". Тому наразі ситуація із відкритістю інформації про дисциплінарні скарги на суддів залишиться, каже, такою, як є.

       Завершився форум експрес-доповіддю Тетяни Суярко, судді-спікера Господарського суду Харківськоі області про кадрову парадигму судової влади.

       Учасники також обговорили проект Резолюції, текст якої буде оприлюднено після її остаточного оформлення.