flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про впровадження системи відеоконференцзв'язку в судах

06 листопада 2017, 17:22

Активне впровадження в практику судів систем інформатизації та автоматизації судочинства, які отримали назву «електронне правосуддя», сьогодні є важливою умовою успішного розвитку судової  системи. Застосування систем відеоконференцзв’язку є одним із елементів електронного правосуддя.

      Відеоконференція – це телекомунікаційна технологія інтерактивної взаємодії двох або більше  віддалених учасників судового провадження з можливістю обміну аудіо  та відеоінформацією в реальному масштабі часу.

     Впровадження системи відеоконференцзв’язку в судах передбачено новою редакцією Кримінального процесуального кодексу України, який набрав чинності 19 листопада 2012 року, а також Законом України від  4 липня 2012 року № 5041-17 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції».  Відповідно цим законом було доповнено Господарський процесуальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України, Кодекс адміністративного судочинства України нормами, що надають можливість участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Відповідні зміни були внесені і до ст.ст. 11, 149 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

     Ці нововведення покликані полегшити доступ до правосуддя, захистити сторони від надмірної тривалості процесу та зменшити витрати учасників судового процесу.

    Таким чином, відповідно до зазначених змін, сторони та інші учасники судового процесу, які не мають можливості з’явитись у судове засідання, у зв’язку з перебуванням в іншому населеному пункті, можуть подати клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, зі збереженням усіх прав та обов’язків, передбаченими відповідним процесуальним законодавством.

     У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов’язковому порядку зазначається суд, у якому необхідно забезпечити його  проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься участь учасника процесу. 

      Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується судом за наявності поданого особою відповідного клопотання або за власною ініціативою суду.

  Отримане клопотання буде розглянуто судом не пізніш як за п’ять днів до дня проведення вказаного судового засідання. 

  У разі задоволення клопотання, судом буде винесено ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, яка містиме: 
1) найменування суду, якому доручається забезпечити проведення відеоконференції;
2) найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові (за його наявності) - для фізичних осіб) особи, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, та її процесуальний статус;
3) дату і час проведення судового засідання.

Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції негайно надсилається до суду, який зобов’язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. З метою забезпечення своєчасного проведення відеоконференції копія ухвали також може бути надіслана за допомогою кур’єра, факсу або електронної пошти.

Суд в ході проведення відеоконференції забезпечує учасникам судового належну якість звуку та зображення, можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов’язки

      Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення питання про проведення судового засідання у режимі відеоконференції  оскарженню не підлягає.

     У разі, якщо особа, яка подала клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, з’явилася до зали судового засідання, така особа бере участь у судовому засіданні в загальному порядку.

      Участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції може відбуватися  як за ініціативою суду , так і за клопотанням сторони, третьої особи, прокурора, іншого учасника судового процесу.

       Відповідно до ч.6 ст.11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що обов’язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

     В  Полонському районному  суді  Хмельницької області  зали судових засідань (№№ 1,2 на першому та другому поверхах) облаштовані технічними засобами відеозапису для проведення відеоконференцій.

 

   Для відома:

Контактна особа, до якої можна звернутися з питаннями щодо проведення відеоконференцій:
-  головний спеціаліст Кондратюк Андрій Іванович  (03843) 3-04-35

 

Зразок клопотання 

 

 

Полонський районний суд Хмельницької області

                                                                                                                                                    30500, м.Полонне, вул..Героїв Майдану, 5                                                                                                                                                            представник _________________________

(повне найменування  підприємства , установи, організації, ідентифікаційний код, юридична та фактична адреси, ел. пошта )

_____________________________________

                                   (ПІП)

 

Справа № _____________

Суддя ____________________

 

Клопотання

про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

 

На розгляді в Полонському районному суді Хмельницької області перебуває справа №__________ за позовом (найменування підприємства, установи, організації) до (найменування підприємства, установи, організації) про (предмет спору). Розгляд справи призначено (відкладено) на «____» __________ 20___ року об ____ год. ____ хв.

          Неможливість прибуття у судове засідання __________________________________ обумовлена тим, що _____________________________________________________________.

(вказати причину, що унеможливлює проведення судового засідання у звичайному режимі)

Однак __________________________________ зацікавлений в тому, щоб судове засідання відбулося, у зв'язку з чим просить Суд забезпечити можливість його/її присутності у вищевказаному судовому засіданні шляхом забезпечення проведення відеоконференції.

Найближчий суд, до якого може прибути (особа чи представник підприємства, установи, організації) для участі у вищевказаному судовому засіданні у режимі відеоконференції, знаходиться за адресою: (назва та адреса суду) .

 На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 1581 ЦПК України / 1221 КАС України:

 

ПРОШУ:

 

  1. Забезпечити проведення судового засідання у справі №_________, що призначене на «____» __________ 20___ року  об ____ год. ____ хв., у режимі відеоконференції.

 

Додатки:

Документи, що підтверджують повноваження особи, яка подає клопотання

 

 

«______» __________20___                ____________            _________________

                  (дата)                                        (підпис)                 (прізвище, ініціали)

 

 

 

 

Прес-служба Полонського   районного суду