flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Державній підтримці лише законне підґрунтя!

28 вересня 2017, 17:34

    Одного року і одного дня не вистачило колишнім жителям Антрациту Луганської області, а нині - зареєстрованим у Полонному, як «внутрішньо переміщені особи», аби законно отримати допомогу при народженні дитини. У наданні цієї державної соціальної підтримки їм відмовило управління соцзахисту населення Полонської РДА.

    Відтак молода мати звернулася з адміністративним позовом до районного суду, мовляв, запізнилася із подачею необхідних документів для призначення допомоги з-за незалежних від неї поважних причин, тому просить дії управління визнати неправомірними і відповідну допомогу призначити. Як пояснила у позові, у 2014 році вони з чоловіком переїхали з тимчасово окупованої території  до Німеччини, де 16 березня 2016 року в них народився син. Рівно через рік сім’я приїздить до Полонного (після закінчення робочого дня, стверджує жінка), але вчасно подати документи на призначення допомоги змоги не мають.

     17 березня фахівці управління, спираючись на умови призначення допомоги при народженні дитини, передбачені ч.3 ст.11 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», у якій, зокрема, ідеться про 12-місячний термін подання відповідного звернення, який родина прострочила, у призначенні допомоги відмовляють.

     Ба, більше, про взяття на облік як внутрішньо переміщених осіб жінка звернулася також  після закінчення терміну подачі заяви на призначення допомоги при народженні дитини, 17 березня 2017 року, пише управління соцзахисту населення у запереченні до позову.

    Полонський районний суд, дослідивши матеріали справи, у адмінпозові жінці відмовив. Мотивуючи, що позивач звернулася до відповідача з пропуском 12-місячного строку, встановленого статтею 11 Закону № 2811-ХІІ та п. 12 Постанови КМУ №1751 від 27.12.2001р. Також суд звернув увагу на те, що перебуваючи закордоном, жінка своєчасно зареєструвала дитину, також своєчасно через посольство України в Німеччині могла звернутися із заявою про призначення відповідної допомоги.

     Позивачка може оскаржити постанову суду у Вінницькому апеляційному адміністративному суді протягом 10 днів з дня отримання її копії.

 

Прес-служба Полонського районного  суду