flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суди Хмельниччини в числі тих, що мають найменше скасованих вироків

12 вересня 2017, 11:25

Хмельниччина потрапила в число тих областей,  які  мають найменше скасованих вироків судів за результатами розгляду касаційних справ упродовж першого півріччя 2017 року.  

 

Протягом першого півріччя 2017 року Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ скасував і змінив судові рішення у кримінальних справах  щодо 545 осіб, із них скасовано і змінено вироки стосовно 2333 особи . В той час як у першому півріччі 2016 року така цифра складала 412 осіб.

При цьому найбільше за результатами розгляду касаційних справ скасовувалися вироки місцевих загальних судів Чернівецької(58,3%) Волинської (54,5%), Харківської та Черкаської (по 50%), Одеської (41,7%).

Найменше скасованих вироків у судах Миколаївської області (11,8%),  Житомирської(15%), Хмельницької(20,8), Рівненської 22, 2 %,

У Тернопільській області скасованих вироків загальних місцевих судів не було.

Найбільший відсоток осіб, щодо яких за касаційними скаргами ВССУ з розгляду цивільних та кримінальних справ скасовано вироки в апеляційних судах  Івано-франківської області - 66,7%,  Херсонської -60%, Волинської  – 50%  та Чернігівської -  40%.

Найменше таких осіб у Запорізькій області - 8,3%, Хмельницькій, Житомирській та Миколаївській, – близько 14 %, 

Водночас за результатами касаційного перегляду не скасовувалися вироки, які були ухвалені Апеляційними судами Луганської, Львівської, Одеської, Харківської Чернівецької областей , що свідчить про досягнення цими судами найкращих показників розгляду справ за звітний період.

Верховний суд України переглянув 13 ухвал Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ . Із них скасував дві ухвали з направленням справ до суду касаційної інстанції , одну повністю та одну частково, що становить менше одного відсотка.

Про це  доповів заступник Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Станіслав Кравченко на пленумі ВССУ, що відбувся 8 вересня.

Загалом,  у першому півріччі 2017 року порівняно з таким же періодом минулого року в Україні значно зменшився загальний відсоток  скасувань судових рішень по цивільних та кримінальних справах, переглянутих у касаційному порядку.

Якщо у 2016 році по цивільних справах ВССУ скасував  18 % судових рішень, то в 1 півріччі 2017 року їх питома вага становила лише 11%.

Покращився відповідний показник і у кримінальних справах. Якщо у 2016 році скасували  37 % вироків місцевих судів, то у першому півріччі 2017 року - 32 % таких вироків.  

Саме позитивна динаміка в цьому напрямі вказує  на належну якість правосуддя й на думку фахівців галузі свідчить про те, що, попри ряд проблем та недоліків галузі судочинства країни, суспільний запит на правосуддя у цілому задовольняється.

 

Прес-служба Полонського районного суду