flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Водій, що хотів відкупитися за непритягнення до адмінвідповідальності, отримав кримінальне провадження й вирок суду

28 лютого 2023, 13:18

Полонський районний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим у пропозиції та наданні службовій особі неправомірної вигоди за невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує таку вигоду, будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища (частина 1 статті 369 Кримінального кодексу України) й призначив узгоджене сторонами покарання – 17000 гривень штрафу.

Увечері 11 січня 2023 року в смт Понінка Шепетівського району за порушення правил дорожнього руху (керування транспортним засобом, що має несправності зовнішніх світлових приладів) патрульна поліція зупинила ВАЗ 2109. Під час спілкування з водієм правоохоронці запідозрили, що він нетверезий та запропонували йому пройти огляд на стан сп’яніння на місці зупинки чи у медзакладі, проте той відмовився.

Поліцейські взялися складати протокол про притягнення його адміністративної відповідальності за статтею 130 КУпАП та прийняли рішення вилучити автомобіль. Тоді водій спробував «домовитися», запропонувавши патрульному 500 гривень. Попри відмову і попередження про кримінальну відповідальність правопорушник таки поклав гроші на пасажирське сидіння службового авта.

Під час досудового слідства прокурор та обвинувачений уклали угоду про визнання винуватості й просили суд її затвердити. Водій зобов’язався беззастережно визнати свою вину в інкримінованому правопорушенні, також сторони узгодили покарання – штраф в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 грн).

Встановивши, що угода відповідає вимогам закону, суд її затвердив.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Пресслужба Полонського районного суду