flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У смертельній автоаварії на Полонщині суд визнав винним водія легковика: доказів вини водія мікроавтобуса, з яким він зіткнувся, немає

06 грудня 2022, 14:13

Полонський районний суд визнав 42-річного мешканця Полонного винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило одному потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження та призвело до смерті іншого (частина 2 статті 286 КК України), й призначив йому покарання – 5 років ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 2 роки. Також стягнув з нього на користь потерпілої 300 000 гривень моральної шкоди. Витрати на поховання її чоловіка у сумі 9100 гривень має відшкодувати Моторно (транспортне) страхове бюро України.

Дорожньо-транспортна пригода сталася 4 листопада 2020 року неподалік с. Буртин Шепетівського району: водій автомобіля «Сіtrоеn С5» (зареєстрований на території республіки Польща) під час обгону мікроавтобуса «Volkswagen» на швидкості 100 км/год не дотримався безпечного інтервалу та допустив попутне ковзне зіткнення між кріпленням колеса автобуса та колесом свого автомобіля, що призвело до його розгерметизації.

Сіtrоеn, що до того ж мав несправне рульове керування, втратив керованість, виїхав за межі дороги до лісового масиву, де зіткнувся з деревами. Пасажир, котрий сидів на передньому сидінні, загинув на місці, іншого – з переломом ключиці та множинними саднами й гематомами – ушпиталили.

Під час судового розгляду справи водій легковика своєї вини не визнав. Сказав, що обганяючи на швидкості Volkswagen, відчув удар, після чого автомобіль занесло. На його думку, під час обгону водій мікроавтобуса здійснив різкий маневр вліво, що й стало причиною зіткнення транспортних засобів та ДТП. Додав, що бачив попереду зустрічний автомобіль, однак той був на достатній відстані й не перешкоджав йому завершити обгін.

За висновками експертиз, Volkswagen до моменту ДТП напрямку руху не змінював і якби водій Сіtrоеn дотримався правил дорожнього руху, то міг би запобігти зіткненню. Будь-яких об'єктивних слідів на дорозі або ж на транспортних засобах, які би свідчили, що мікроавтобус різко вдарив автомобіль, експерти не встановили.

Зважаючи, що обвинувачений не визнав свою вину, не розкаявся, не відшкодував потерпілій завдану злочином шкоду, суд дійшов висновку, що йому слід обрати покарання у виді реального ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Пресслужба Полонського районного суду