flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Винуватець автоаварії й потерпіла примирилися: суд закрив кримінальне провадження

19 жовтня 2022, 11:16
Полонський районний суд задовольнив клопотання обвинуваченого у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинило потерпілій середньої тяжкості тілесне ушкодження (частина 1 статті 286 КК України): звільнив його від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням з потерпілою, а кримінальне провадження щодо нього закрив.
ДТП сталася 20 липня 2022 року на перехресті вулиць у м. Полонному: 35-річний водій автомобіля Kia на швидкості збив велосипедистку, котра їхала попереду й повертала на вул. Степана Бандери.
Унаслідок автоаварії жінка отримала закриту черепно-мозкову травму, яка належить до категорії тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, що спричинили тривалий розлад здоров’я.
Під час судового розгляду справи сторона захисту заявила, що велосипедистка і водій примирилися, відтак подала клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності (на підставі ст. 46 КК України).
Потерпіла підтвердила: винуватець ДТП відшкодував їй завдану шкоду, претензій до нього вона не має й не заперечує, аби його звільнили від кримінальної відповідальності.
Проти задоволення цього клопотання виступив прокурор. На його думку, обвинуваченого не можна звільняти від кримінальної відповідальності, допоки той не відшкодує лікарні витрати на лікування потерпілої.
Проте суд вказав, що для звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку з його примиренням з потерпілою є усі обов’язкові підстави: злочин, передбачений частиною 1 статті 286 КК України, належить до категорії нетяжких, обставин, які б обтяжували покарання, як то керування автомобілем у нетверезому стані, суд не встановив.
«Посилання ж прокурора на те, що злочином, який ставиться у вину [водієві], спричинено шкоду не тільки потерпілій, а й інтересам суспільства, яку неможливо усунути, і це унеможливлює звільнення від кримінальної відповідальності на підставі вимог ст. 46 КК України, на увагу не заслуговують, оскільки склад злочину, передбачений ч. 1 ст. 286 КК, має місце лише тоді, коли шкоду завдано саме потерпілому (тілесне ушкодження середньої тяжкості) і про жодну іншу шкоду в диспозиції цієї частини статті не йдеться», – зазначає суд.
Ухвала ще не набрала законної сили та може бути оскаржена до апеляційного суду.
 
Пресслужба Полонського районного суду