flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок у справі незаконної порубки дуба на території ландшафтного парку «Мальованка»

19 січня 2022, 11:03

Полонський районний суд визнав 39-річного мешканця Шепетівки винним за частиною 3 статті 246 КК України (незаконна порубка дерев у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, вчинена на території природно-заповідного фонду) та призначив йому покарання у виді 3 років позбавлення волі, звільнивши від його відбування з випробуванням на іспитовий строк – 2 роки. А також стягнув з нього на користь держави 3602 гривні матеріальних збитків.

За вироком, удень 10 листопада минулого року чоловік прийшов до лісового масиву неподалік с. Буртин Шепетівського району Хмельницької області, де у кварталі № 65, виділі № 5, який входить до земель лісового фонду, наданих у постійне користування ДП «Шепетівський лісгосп» та розташований на території регіонального ландшафтного парку «Мальованка», який є об’єктом природно-заповідного фонду України, незаконно спиляв сироростучий дуб. У результаті незаконних дій він завдав державі збитків на суму 3602 гривні.

У судовому засіданні обвинувачений (котрий має чотири судимості за крадіжки) свою вину й цивільний позов лісгоспу визнав.

Щире каяття й активне сприяння розкриттю злочину суд визнав обставинами, що пом’якшують покарання. Таких, що обтяжують, – не встановив.

«[Обвинувачений] є здоровим та працездатним, однак не працює, за місцем проживання характеризується позитивно, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває. Враховуючи тяжкість вчиненого ним злочину, його наслідки, особу обвинуваченого, висновки органу з питань пробації, суд дійшов висновку, що обвинуваченому слід призначити покарання у виді позбавлення волі з застосуванням іспитового строку. Підстав для застосування ст. 69 КК України суд не вбачає», – йдеться у вироку.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Пресслужба Полонського районного суду