flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Після медогляду та іспитів: суд відхилив позовну вимогу водія про повернення йому водійського посвідчення

19 листопада 2021, 13:09

Полонський районний суд визнав незаконною та скасував постанову про притягнення водія до адміністративної відповідальності за ч. 4 ст. 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування транспортними засобами) та накладення на нього 20400 гривень штрафу. Провадження у справі суд закрив у зв`язку з відсутністю у його діях складу адміністративного правопорушення. Утім, у решті позову водія – відмовив.

Крім скасування постанови, позивач просив суд зобов’язати поліцію і сервісні центри МВС у найкоротший строк повернути протиправно вилучене посвідчення водія та вилучити з автоматизованого обліку відомості про нього, як про водія, посвідчення якого підлягає вилученню.

Відповідачі просили у позові відмовити.

Як встановив суд, 13 червня 2021 року сержант поліції зупинив скутер «Хонда – такт» та попросив водія надати документи. Перевіряючи посвідчення у базі даних, правоохоронець з’ясував, що постановою суду від 28 листопада 2019 року той був позбавлений права керувати транспортними засобами. Відтак поліцейський виніс постанову про притягнення його до адмінвідповідальності за ч. 4 ст. 126 КУпАП.

Суд звертає увагу, що за приписами частини 2 статті 317-1 КУпАП особа уважається позбавленою права керування транспортним засобом на певний строк після набрання законної сили відповідного рішення суду.

Постанова Полонського районного суду, якою позивача було визнано винним за частиною 1 статті 130 КУпАП та накладено на нього стягнення у виді штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік, набрала законної сили 27 грудня 2019 року. А оскаржувану постанову поліцейський склав 13 червня 2021, тобто після спливу річного терміну позбавлення його права керування транспортними засобами.

На думку суду, у діях водія немає події й складу правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 126 КУпАП, оскільки на момент винесення постанови про притягнення до адміністративної відповідальності строк позбавлення позивача права керування транспортними засобами закінчився.

Разом з тим, суд зауважує, що відповідно до українського законодавства, особам, позбавленим водійських прав за керування транспортними засобами у стані сп’яніння, посвідчення водія повертається після обов’язкового проходження позачергового медичного огляду та складення теоретичного і практичного іспитів.

Зважаючи на те, що позивач не надав суду доказів, що він пройшов такий медогляд та склав іспити, суд відхилив його вимоги в частині повернення посвідчення водія та зобов’язання про вилучення відомостей з автоматизованого обліку.

Рішення не набрало законної сили та може бути оскаржене до апеляційної інстанції.

Пресслужба Полонського районного  суду