flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спадкоємиця через суд довела, що на момент відкриття спадщини жила зі спадкодавицею

24 лютого 2021, 14:04

Полонський районний суд задовольнив заяву жительки Полонського району: встановив факт, що на час відкриття спадщини після смерті матері, вона постійно з нею проживала.

Звертаючись до суду з відповідною заявою, жінка пояснила, що її мати хворіла й потребувала сторонньої допомоги, тому вона перебралася до неї у село на Полонщині. Після її смерті, 20 березня 2019 року, відкрилась спадщина, зокрема, на земельну ділянку площею 2,8106 га, що знаходиться на території Малошкарівської сільської ради. Однак нотаріус, до якого вона зверталася щодо отримання свідоцтва про право на спадщину, їй відмовив, тому що не підтверджено факт її проживання зі спадкодавицею на час відкриття спадщини. При цьому заявниця зазначила, що на день смерті матері вона проживала разом із нею і повинна уважатися такою, що прийняла спадщину відповідно до положень частини 3 статті1268 Цивільного кодексу України.

Суд зауважує, що дані довідки, виданої виконавчим комітетом Грицівської селищної ради Шепетівського району, підтверджують, що заявниця проживала за тією ж адресою, що й її мати.

«Разом з тим, відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї», – констатує суд.

І звертає увагу, що згідно з частиною 2 статті 315 ЦПК, в судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.  

Тож за цих обставин заявниця в інший спосіб, ніж в судовому порядку, не може довести факт постійного проживання зі спадкодавицею на час відкриття спадщини, а це, своєю чергою, унеможливлює нотаріальне оформлення спадщини. Відтак суд ухвалив рішення про задоволення заяви.

Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційного суду.

Пресслужба Полонського районного  суду