flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Знайшлася живою: суд скасував рішення 2010 року про оголошення жінки померлою

22 січня 2021, 11:10

До Полонського районного суду звернулася мешканка Полонного із заявою про скасування рішення суду від 2010 року про оголошення її дочки померлою. Жінка пояснила, що її донька вела антигромадський спосіб життя і в липні 2005 року зникла. Через рік її оголосили в розшук. У 2008 році суд визнав її безвісно відсутньою, а у 2010 році – оголосив померлою.

Однак, в кінці 2019 року вона з'явилася за місцем проживання своєї дочки, в селі на Волині. Заявниця від онуки дізналася, що її донька жива. Згодом та й сама дала про себе знати, вимагаючи звернутися до суду щодо скасування рішення про оголошення її померлою.

У судовому засіданні донька заявниці повідомила, що всі ці роки вона з мамою і дочкою не спілкувалася, а коли їй потрібно було вклеїти в паспорт фотографію та зареєструвати місце проживання, дізналася, що її оголошено померлою. Тому підтримала вимоги заяви матері.

«За таких обставин суд, всебічно, повно й об'єктивно з'ясувавши обставини справи та надавши їм належну оцінку, з врахуванням того, що в матеріалах справи достатньо відомостей, що ідентифікують особу, зокрема копії її паспорта та інших відомостей, дійшов висновку щодо наявності правових підстав для скасування рішення про оголошення (її) померлою», – констатує суд.

Відтак Полонський районний суд задовольнив заяву матері. Скасував рішення Полонського районного суду Хмельницької області від 7 квітня 2010 року про оголошення її доньки померлою.

«Копію рішення суду надіслати у Полонський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції для анулювання актового запису про смерть», – ідеться у рішенні суду, яке не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Пресслужба Полонського районного суду