flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав недійсним наказ Держгеокадастру про передачу в приватну власність 2 га із земель, що використовувалися як пасовище

04 січня 2021, 14:46

Полонський районний суд задовольнив позов прокуратури в інтересах держави: визнав недійсним наказ Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність зі зміною виду цільового призначення, та надано у власність відповідачеві 2 га землі для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної форми власності, що розташована за межами населених пунктів Кустовецької сільської ради Полонського району Хмельницької області.

В обґрунтування вимог позивач вказав, що на підставі наказу Держгеокадастру жителю Хмельницького (відповідачеві) надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2 га у власність, однак ця земля знаходиться в межах земельної ділянки орієнтовною площею 18 га, на розроблення проекту землеустрою щодо відведення якої управління Держгеокадастру раніше надало дозвіл Кустовецькій сільській раді – з метою її передачі в комунальну власність для створення громадського пасовища. На стадії розробки проекту землеустрою виявилося, що землю, яку селяни використовують як пасовище, поділено на вісім ділянок, серед яких і спірна, що не дає змоги завершити роботу щодо відведення її під пасовище.

Полонська міська рада, як правонаступник Кустовецької сільської ради, звернулася до управління Держгеокадастру, щоб не допустити передачі у приватну власність землі, яку мешканці використовують як громадське пасовище, але звернення залишилося без реагування. На думку прокурора, передача спірної земельної ділянки у власність відповідачеві суперечить вимогам законодавства.

У відзиві на позовну заяву представниця Держгеокадастру заперечила проти задоволення вимог прокуратури, зазначивши, що відповідач, звертаючись до Держгеокадастру надав усі передбачені законом документи й оскільки земельна ділянка, котру хотів отримати чоловік, не перебувала у власності чи користуванні третіх осіб та належала до земель державної власності, підстав для відмови у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою не було. Також під час розробки проекту та проведення державної реєстрації цієї земельної ділянки жодного перетину з іншими чи наявності прав на новосформовані земельні ділянки у третіх осіб виявлено не було.

Як встановив суд, Кустовецька сільська рада, отримавши 5 січня 2018 року дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для пасовища, 20 червня 2018 року уклала із ТОВ договір на виконання комплексу робіт з виготовлення проекту землеустрою та сплатила повну вартість погодженої договірної ціни. Однак проектна організація, порушивши умови договору, не вклалася у встановлений строк – 180 днів.

Тим часом Держгеокадастр 18 жовтня 2019 року надав дозвіл хмельничанину на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність із землі, яка розташована за межами населених пунктів Кустовецької сільської ради та у тому ж кадастровому кварталі, що й ділянка орієнтовною площею 18 га, щодо якої вже надано дозвіл Кустовецькій сільській раді й яку в результаті інвентаризації поділили на 8 ділянок.

Староста тамтешнього округу і представник міськради звернулися до Держгеокадастру із повідомленням щодо недопущення передачі у приватну власність спірної земельної ділянки за рахунок землі, яка використовується мешканцями села як пасовище. Рішення звернутися до Держгеокадастру щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності, серед яких і вісім земельних ділянок, сформованих внаслідок поділу земельної ділянки орієнтовною площею 18 га, прийняли і депутати на позачерговій сесії Полонської міської ради – так рекомендували у Держгеокадастрі. Та якраз у день сесії Держгеокадастр видав наказ, яким затвердив проект землеустрою щодо відведення спірної земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства у власність жителю Хмельницького.

«Прояв недобросовісності полягає в тому, що відповідач Держгеокадастр достеменно знав, що жителі села Голубча Полонського району, яке знаходиться в межах на сьогодні вже Кустовецького старостинського округу Полонської міської ради ОТГ, здійснюють випас худоби на єдиній для даного виду використання земельній ділянці, розташованій поблизу с. Голубча зі сторони с. Кустівці, не врахував інтереси громади», – зауважує суд.

Відтак суд дійшов висновку, що Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області завідомо знаючи, що прийнявши рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність восьми особам із земель, які використовуються як пасовище, створить для правонаступника Кустовецької сільської ради перешкоди у завершенні розпочатої процедури виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 18 га у комунальну власність для потреб громадського пасовища, діяло неправомірно.

Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Пресслужба Полонського районного суду