flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Синові не вдалося довести у суді, що другий заповіт матері нікчемний

29 грудня 2020, 14:17

Полонський районний суд розглянув цивільну справу за позовом жителя Полонського району про визнання нікчемним правочину заповіту матері на ім’я його брата.

Чоловік пояснив, що у 2018 році відкрилася спадщина за заповітом матері на його ім’я та двох його сестер. Однак при зверненні до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, стало відомо про ще один заповіт – на ім’я брата, якому матір заповіла належні їй земельні ділянки (паї) площею 3,3347 га і 3,4192 га на території Кустовецької сільської ради Полонського району. Між ним і відповідачем виник спір щодо спадкування 3,4192 га.

Позивач сумнівається у дійсності, достовірності та відповідності вимогам закону другого материного заповіту, зокрема, з підстав відсутності вільного волевиявлення, недотримання порядку його прочитання та підписання. Оскільки матері на час складання заповіту було 86 років, вона мала проблеми зі здоров’ям, потребувала стороннього догляду, а її дієздатність не перевірили.

Позивач також зазначив, що при вчиненні нотаріальної дії не було посвідчено підпис особи, що підписалася замість матері, й що заповіт складався в присутності відповідача та його родини, чим було порушено таємницю вчинення нотаріальних дій. Тому просив суд визнати даний заповіт нікчемним та застосувати наслідки недійсності нікчемного правочину.

Відповідач позов не визнав.

У судовому засіданні свідок, котра у 2017 році обіймала посаду секретаря Кустовецької сільської ради розповіла, що літня місцева жителька покликала її до себе додому й сказала, що хоче скласти заповіт на ім’я свого сина, який створив їй належні умови проживання, добре за нею доглядає. Посадовиця надрукувала текст, щоб не було непорозумінь під час відкриття спадщини, і побачивши, що через хворобливий стан спадкодавиця не може поставити чіткий підпис, пояснила, що це може зробити замість неї хтось інший. Для посвідчення заповіту жінки покликали трьох односельців, відомості про яких є на тексті. Заповіт оголошували вголос, зауважень не було.

«Наведені обставини дають суду підстави, що оспорюваний заповіт було складено та посвідчено посадовою особою органу місцевого самоврядування – секретарем Кустовецької сільської ради  відповідно до правил, встановлених чинним цивільним законодавством. Викладене підтверджується дослідженими у справі показаннями свідків та наявними в матеріалах документах», – зазначає суддя.

Доводи ж позивача та його представника не знайшли свого підтвердження під час судового розгляду справи.

Тож Полонський районний суд ухвалив рішення – відмовити в позові про визнання нікчемним правочину заповіту та застосування наслідків недійсності нікчемного правочину.

Рішення не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційного суду.

Пресслужба Полонського районного суду