flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конфлікт між експодружжям ≠ домашнє насильство: суд не погодився з кваліфікацією дій поліцейськими

12 березня 2020, 08:18

Полонський районний суд закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення щодо 53-річного полончанина за відсутністю в його діях події і складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.173-2 КУпАП.

За матеріалами справи про адміністративне правопорушення, 3 лютого 2020 року у Полонному чоловік прийшов на роботу до своєї колишньої дружини, де погрожував їй і нецензурно лаявся.

Правоохоронці кваліфікували дії полончанина як вчинення домашнього насильства психологічного характеру (частина 1 статті 173-2 КУпАП).

Утім, чоловік в суді пояснив, що у них з ексдружиною виник конфлікт, заперечивши погрози і лайку.

Із кваліфікацією його дій не погодився і суд. Зазначивши у постанові, що відповідно до пункту 1 частини 1 статті 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Тоді як «конфлікт» - це зіткнення протилежних інтересів і поглядів, напруження і крайнє загострення суперечностей, що приводить до активних дій, ускладнень, боротьби, що супроводжуються складними колізіями; ситуація, в якій кожна зі сторін намагається зайняти позицію несумісну з інтересами іншої сторони.

КУпАП передбачає настання адміністративної відповідальності саме за вчинення домашнього насильства, особливістю якого є повна влада та контроль кривдника над жертвою насильства.

«З даного протоколу про адміністративне правопорушення слідує, що між особою, яка притягується до адміністративної відповідальності, та його колишньою дружиною виник конфлікт, не в сім’ї чи в межах місця проживання, а на робочому місці, який не є домашнім насильством», – констатує Полонський районний суд.

Прес-служба Полонського районного суду