flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав господаря утримувати худобу за 15 м від помешкання сусідки

03 березня 2020, 16:42

До Полонського районного суду звернулася жителька с. Новоселиця Полонського району з позовом, у якому просила зобов'язати співвласника свого будинку усунути перешкоди в користуванні житлом – заборонити йому розводити та утримувати худобу й птицю ближче 15 метрів від її частини будинку.

Жінка каже, що хлів сусіда, де він тримає худобу, розташований в трьох метрах від її вікон і входу в помешкання, тож вона постійно потерпає від неприємного смороду.

Чоловік позов не визнав, пояснив, що перенести на таку відстань хлів, де тримає двох корів і 12 курей, не може, бо цього не дозволяє площа земельної ділянки біля будинку.

Як зазначає Полонський районний суд, норми розміщення господарських будівель біля житлового будинку визначаються в Державних будівельних нормах "Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень" 360-92, затверджених наказом Державного комітету України у справах містобудування і архітектури від 17 квітня 1992 року № 44.

За положеннями пунктів 3.24, 3.25а, 3.35 в селищах міського типу, а також у міських районах садибного житлового будівництва, у сільських населених пунктах господарські будівлі і споруди, сараї для утримання худоби, інших тварин і птиці слід розміщувати на відстані від житлових будинків та суміжної межі земельної ділянки на відстані не менше ніж 15 м.

Відтак суд задовольнив позов співвласниці будинку, зобов’язав її сусіда утримувати худобу, свійські тварини та птицю з урахуванням цих вимог – на відстані не менше ніж 15 м від її частини будинку.

Крім цього, стягнув з відповідача на користь позивачки судовий збір та 4200 гривень витрат на професійну правничу допомогу – усього 4968 гривень.

Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Прес-служба Полонського районного суду