flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості розгляду справ, пов’язаних із торгівлею людьми, обговорили викладачі НШСУ із суддями Хмельницького регіону

02 березня 2020, 08:51

Про торгівлю людьми, як форму сучасного рабства, що не втрачає актуальності й у ХХІ ст., практичні аспекти розгляду кримінальних проваджень, пов’язаних з торгівлею людьми, говорили в пятницю, 28 лютого 20202 року, у Хмельницькому апеляційному суді викладачі Чернівецького регіонального відділення Національної школи суддів України: судді Шевченківського районного суду м. Чернівці Вікторія Чебан та Ляля Ярема, суддя Першотравневого районного суду м. Чернівці Євген Нестеренко із служителями Феміди Хмельницької області.

За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. Більшість постраждалих, які протягом останніх років отримали допомогу від МОМ, – молодь до 35 років. 60% постраждалих від торгівлі людьми, які звернулися по допомогу до МОМ у 2016 році, – чоловіки, понад 80% постраждалих мають вищу або технічну освіту. Наймолодшій було 3 роки, а найстаршій – 83.

Утім, кримінальних проваджень, пов’язаних із торгівлею людьми, до суду надходять одиниці, зазначає спікер Євген Нестеренко.

«Дуже мало справ в Україні і статистики щодо розгляду справ за статтею 149 Кримінального кодексу України мало. Та якщо постраждалі перестануть боятися, соромитися про це говорити, їх кількість може зрости», – констатує суддя.

У провадженні судів Хмельницької області торік було 5 справ щодо 6 обвинувачених за статтею 149 Кримінального кодексу України: одна – в Ізяславському районному суді, чотири – в Хмельницькому міськрайонному суді.

«Проблема в першу чергу в тому, що це транснаціональна злочинність і доведеність вини обвинуваченого ускладнюється тим, що повинна бути досконала співпраця між державами. Необхідно довести умисел обвинуваченого на експлуатацію, але, на жаль, якість слідства не на стільки висока», – говорить суддя Вікторія Чебан.

Судді Полонського районного суду Горщар А.Г., Горгулько Н.А., Дідек М.Б.  з суддями області  обговорили практичні аспекти застосування судами ст. 149 Кримінального кодексу України, особливості доказування і призначення покарання у справах щодо торгівлі людьми, етичні аспекти судового розгляду.

Прес-служба  суду