flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд залишив без змін вирок обвинуваченій, що залишила тіло новонародженої серед сміття у Полонному

22 січня 2020, 11:13

Три роки позбавлення волі – таке покарання призначив Полонський районний суд обвинуваченій у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 3 статті 135 Кримінального кодексу України – завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов’язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, вчиненими матір’ю стосовно новонародженої дитини, яка не перебувала в обумовленому пологами стані, що спричинило смерть особи та частиною 1 статті 297 Кримінального кодексу України – наруга над тілом померлого, визнавши її винною в інкримінованих злочинах.

На думку жінки та її захисника, таке покарання для неї засуворе, тому обоє оскаржили вирок місцевого суду. В апеляційному просили його змінити в частині призначення покарання, застосувавши статтю 75 Кримінального кодексу України – звільнення від відбування покарання з випробуванням. Прокурор наполягала на законності вердикту першої інстанції.

Хмельницький апеляційний суд задовольнив клопотання захисту – дослідив матеріали справи, що характеризують жінку виключно позитивно, утім, вирок суду першої інстанції залишив без змін.

Повний текст ухвали, де викладена мотивація такого рішення, буде проголошено 27 січня о 16.00.

Нагадаємо, як встановив Полонський районний суд, матір двох дітей достеменно знаючи про  свою вагітність, не звернулася за кваліфікованою медичною допомогою і на початку грудня 2018 року в квартирі в Києві народила здорову доношену дівчинку. Вважаючи дитину мертвою, не намагалася врятувати їй життя сама та не звернулася за фаховою допомогою (всупереч вимогам ч.2 ст.150 Сімейного кодексу України), натомість замотала тіло в рушники і поклала в пакет. Згодом лишила його серед сміття у закинутій будівлі поряд із залізничним вокзалом Полонного.

Прес-служба суду