flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відвідування церкви – не поважна причина відсутності на роботі – Полонський районний суд

04 липня 2019, 16:29

У Полонський районний суд з позовом до колективного підприємства звернувся колишній водій, який просив скасувати наказ директора про його звільнення та поновити на роботі, а також стягнути з відповідача середній заробіток за час вимушеного прогулу і моральну шкоду в сумі 100 тисяч грн. 

Позивач пояснив, що його звільнили з підприємства, де він працював водієм, через відсутність на роботі 13 квітня 2019 року. Чоловік каже, що не прийшов на роботу, бо був у церкві на служінні. На його думку, це поважна причина.

Зовсім протилежної – представник відповідача, який вважає звільнення законним.

«Уклавши із Підприємством трудовий договір, він повинен був дотримуватись вимог Правил внутрішнього трудового розпорядку, зокрема, вчасно прибувати на роботу у дні, встановлені змінним графіком для працівників автогаража, а сповідування позивачем релігії та відвідування церкви не може увільняти його від виконання своїх трудових обов’язків та давати право на власний розсуд залишати роботу», - робить висновок суд.

На думку суду, відповідач обґрунтовано звільнив позивача, врахувавши, що його проступком завдано майнової шкоди підприємству, а також те, що водій вже притягувався до дисциплінарної відповідальності у виді догани.

Довідково. Стаття 35 Конституції України визначає, що кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Ніхто не може бути увільнений від своїх обов'язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань.

Рішення не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційної інстанції.

Прес-служба Полонського районного суду