flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Полонський суд захистив права чоловіка у спорі із митницею

20 червня 2019, 14:33

Полонський районний суд задовольнив адміністративний позов місцевого мешканця до Волинської митниці ДФС. Постанову про накладення на чоловіка 8500 грн. штрафу за порушення митних правил скасували, а провадження у справі закрили за відсутністю складу правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 470 Митного кодексу України (перевищення встановленого статтею 95 Митного кодексу строку доставки транспортних засобів комерційного призначення більше ніж на десять діб).

Митниця оштрафувала чоловіка за те, що він не вивіз авто, ввезене в режимі "транзит". Чоловік оскаржив постанову митниці до суду, бо автівку таки вивіз,  хоч і пізніше – через поломку. Крім цього, розгляд справи відбувся без його участі.

Суд встановив, що митний орган дійсно не повідомив чоловіка про розгляд, чим порушив право на захист. Щодо суті правопорушення, то в межах наданого законом 10-денного строку чоловік намагався вивезти несправне авто на лафеті через іншу митницю. Однак, отримав відмову в митному оформленні випуску транспортного засобу. Про це він повідомив Волинську митницю і надав документи про ремонт. Там, в свою чергу, просили надати ще інші документи, які підтвердили б обставини непереборної сили (поломки). Відремонтувавши транспортний засіб чоловік вивіз його вже через третю митницю. Таким чином, на момент складення протоколу про порушення митних правил авто уже було за межами України.

Проаналізувавши докази суд не знайшов в діях чоловіка складу правопорушення. Відтак, рішення Волинської митниці скасував як незаконне і прийняте без урахування всіх обставин справи, а провадження у справі закрив.

Прес-служба Полонського районного суду