flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Полонський суд задовольнив позов дніпровських енергетиків про відшкодування боргу за спожиту недообліковану електроенергію

03 червня 2019, 13:30

На початку року представник АТ«ДТЕК Дніпровські електромережі» звернувся до Полонського районного суду з позовом про відшкодування заборгованості за спожиту, але недообліковану електричну енергію, внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією для населення.

Позивач пояснив: обоє відповідачів – чоловік та жінка – споживачі Криворізького РЕМ. У листопаді 2016 року представники енергопостачальної компанії за адресою їхнього проживання зафіксували порушення пункту 48 Правил користування електроенергією – «Використання недооблікованої електричної енергії шляхом самовільного підключення до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку поза засобом обліку. Самовільне підключення виконане шляхом накиду дроту на ЛЕП 0,4 кВ і заведено до струмоприймачів споживача з метою безоблікового споживання електроенергії». У результаті відповідачам нарахували вартість недооблікованої електроенергії на суму 5139 гривень  21 коп. Але прохання енергетиків відшкодувати борг залишалися поза увагою, тому стягнути гроші солідарно з обох боржників просять суд.               

Чоловік-відповідач, що нині зареєстрований у Полонському районі, у судове засідання не з’явився, але подав заяву з проханням розглядати справу без нього, позовні вимоги визнав. А от жінка про себе знати не дала, хоча була повідомлена належним чином.

«За даних обставин, неодноразові неявки відповідача в судове засідання суд розцінює як намір затягування розгляду справи, що суперечить вимогам ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод від 1950 року», - робить висновок суд.

Відповідно до п. 48 ПКЕЕн, побутовий споживач несе відповідальність за порушення правил користування електричною енергією, розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електричних мереж і споживання електричної енергії без засобів обліку, прострочення терміну внесення платежів за електричну енергію. А згідно зі статтею 611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов’язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, відшкодування збитків.

«Оскільки в судовому засіданні доведено факт порушення  Ш. та С. взятих на себе зобов’язань щодо користування електричною енергією відповідно до ПКЕЕн, факти такого порушення зафіксовано у визначеному законом порядку, АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» доведено в судовому засіданні правомірність нарахування розміру збитків завданих енергопостачальнику в результаті самовільного підключення відповідачів до електромережі, тому суд, надавши оцінку всій сукупності доказів, досліджених в судовому засіданні на предмет їх належності, допустимості, достовірності та достатності, вважає за необхідне стягнути в солідарному порядку на користь АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі»  5139 грн.21 коп. в рахунок відшкодування вартості недооблікованої електричної енергії внаслідок порушення ПКЕЕн», – ідеться у рішенні Полонського районного суду.

Рішення не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційного суду.

Прес-служба Полонського районного суду