flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Старшокласник цеглиною проламав череп колишньому сторожові школи: Полонський суд ухвалив вирок

13 вересня 2022, 07:57

Полонський районний суд визнав 16-річного жителя Шепетівщини винним за частиною 1 статті 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння) та призначив йому покарання – 5 років позбавлення волі, звільнивши від його реального відбування з випробуванням на 2 іспитових роки. З його матері суд стягнув 50 тисяч гривень моральної шкоди та 4 тисячі гривень витрат на правничу допомогу.

За вироком, увечері 8 квітня цього року у м. Полонному місцеві підлітки розважалися на території школи, що наразі не діє. Колишній тамтешній сторож, почувши гамір, пішов сказати дітям, щоб забиралися, бо приміщення аварійне. Проте діалогу не вийшло: підлітки почали чоловіка ображати й знімати на відео, а той натомість взявся за палку й почав їх наздоганяти. Утікаючи, один з хлопців кинув у нього цеглиною.

Рятувати 62-річного чоловіка довелося у реанімації. Медики діагностували в нього відкриту черепно-мозкову травму з переломами кісток черепа й забоєм головного мозку.

Неповнолітній обвинувачений у суді підтвердив, що кинув у старшого чоловіка цеглиною, бо хотів його зупинити. Сказав, що витрати на лікування відшкодували батьки, а сам він про вчинене щиро шкодує.

Колишній сторож просив не позбавляти хлопця волі.

Суд врахував його думку при обранні виду й міри покарання. Також взяв до уваги, що обвинувачений – неповнолітній, позитивно характеризується, частково відшкодував завдану шкоду, щиро розкаявся, вчинив злочин у присутності дитини.

«…суд вважає за можливе виправлення обвинуваченого без ізоляції його від суспільства та йому слід призначити покарання у виді позбавлення волі з застосуванням іспитового строку», – йдеться у вироку.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Пресслужба Полонського районного суду