flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд залишив в силі постанову поліцейського про притягнення до адмінвідповідальності водійки мопеда за їзду без водійських прав

08 лютого 2022, 08:25

Полонський районний суд відмовив у задоволенні позову жительки Полонного до Шепетівського районного управління поліції й тамтешньої інспекторки про визнання протиправною та скасування постанови про накладення адміністративного стягнення.

У позові полончанка пояснила, що в листопаді минулого року вона їхала мопедом «Хонда-Діо» лісовою дорогою за межами міста, де її зупинила поліція й попросила пред’явити посвідчення водія. Позаяк вона його не отримувала, інспекторка склала постанову про притягнення її до адміністративної відповідальності за частиною 2 статті 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким транспортним засобом) та наклала на неї стягнення – 3400 гривень штрафу.

Уважаючи постанову незаконною, водійка звернулася до суду з проханням її скасувати. Сказала, що після придбання мопеда уточнювала у поліції, чи потрібне їй посвідчення водія. Їй пояснили, що в межах міста вона може їздити без посвідчення.

Суд звертає увагу, що відповідно до п. 2.1 «а» Правил дорожнього руху України, водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі посвідчення водія на право керування ТЗ відповідної категорії. Мопед — двоколісний транспортний засіб, що має двигун з робочим об'ємом до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт.

Оскільки у судовому засіданні позивачка визнала, що 13 листопада 2021 року керувала транспортним засобом – мопедом «Хонда-Діо» – без посвідчення водія відповідної категорії, бо вона його не отримувала, суд дійшов висновку, що відповідач правомірно притягнув її до адміністративної відповідальності.

Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене до апеляційної інстанції.

Пресслужба Полонського районного суду