flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відмовив банку в задоволенні позову про стягнення кредитного боргу з синів померлого позичальника

09 червня 2021, 17:13

Полонський районний суд відмовив у задоволенні позову комерційного банку до двох жителів Полонного про стягнення боргу кредитором спадкодавця.

Банк у своєму позові посилався на те, що батько відповідачів у лютому 2012 року підписав Договір про надання банківських послуг і отримав в установі кредит. У серпні 2019 року він помер й оскільки не виконував зобов’язання за договором, на день його смерті сума заборгованості за простроченим тілом кредиту склала 17143, 52 грн. У жовтні 2020 року банк направив листи-претензії до відповідачів як спадкоємців після смерті батька-боржника. Проте боргу вони не погасили, тому банк просив суд стягнути з них цю суму.

У відзиві на позовну заяву відповідачі стверджували, що після смерті батька спадщину не приймали, бо у нього не було майна, яке можна було б успадкувати. Тому просили відмовити у задоволені позовних вимог.

Суд зауважує, що згідно з ч.1 ст. 1282 Цивільного кодексу України спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Відповідно до матеріалів копії спадкової справи, відповідачі із заявами про прийняття спадщини після смерті батька не зверталися. А інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна свідчить, що у нього на праві власності рухомого та нерухомого майна, на яке б відкрилася спадщина, немає.

«Позивач не надав суду доказів про наявність спадкового майна після смерті П., яке б отримали відповідачі, як спадкоємці, у встановленому законом порядку, у зв’язку з чим суд позбавлений можливості визначити межі їх відповідальності перед кредитором та покласти на них обов’язок виконати боргові зобов’язання спадкодавця у межах вартості отриманого ними у спадщину майна», – ідеться у рішенні суду.

Суд зазначає, що позивач не довів ті обставини, на які посилається на обґрунтування своїх вимог, в зв’язку з чим в задоволенні позовних вимог слід відмовити.

Рішення не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційного суду.

Пресслужба Полонського районного  суду