flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Вона сама провокує», – обвинувачений в домашньому насильстві. Суд Полонного ухвалив вирок у справі

07 квітня 2021, 12:45

Полонський районний суд визнав винним 52-річного полончанина в умисному систематичному вчиненні психологічного насильства щодо подружжя, що призводить до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої (домашнє насильство) – стаття 126-1 Кримінального кодексу України та призначив йому покарання у виді 150 год громадських робіт. Крім цього, застосував до обвинуваченого обмежувальний захід у виді направлення для проходження програми для кривдників або пробаційної програми строком на три місяці. Контроль за поведінкою засудженого суд поклав на органи пробації за місцем його проживання.
Як встановив суд, житель м. Полонне систематично вчиняє психологічне насильство щодо своєї дружини, з якою разом мешкає, що призвело до її психологічних страждань та погіршення якості життя. Полонський районний суд виніс чотири постанови (10.12.2019 р., 02.12.2020 р., 28.12.2020 р., 20.01.2021 р.), якими притягнув чоловіка до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства (частини 1 та 2 статті 173-2 КУпАП) й оштрафував його (востаннє – на 500 гривень). Проте це кривдника не зупинило: удень 2 лютого 2021 року поліцейські зафіксували черговий факт психологічного домашнього насильства – чоловік нецензурно ображав жінку, принижував, погрожував фізичною розправою, проявляв агресію.
Під час розгляду справи у суді, обвинувачений в домашньому насильстві свою вину визнав, а дії пояснив тим, що його провокувала сама дружина. Жінка ж розповіла, що за майже тридцять років шлюбу між ними постійно виникають сварки через те, що чоловік зловживає спиртними напоями. Вона неодноразово зверталася в поліцію з цього приводу. Боятися ж почала, коли той став погрожувати вбивством.
Відповідно до даних психологічного дослідження особистості потерпілої, вона піддавалась психологічним стражданням, систематично переживала психологічне насильство, вчинене її чоловіком (словесні образи, приниження, погрози, агресію та алкогольний делірій), що призвело її до стану емоційного виснаження, втрати здатності захистити себе, тривожності. Як наслідок, ситуація домашнього насильства у той період призводила до внутрішньої конфліктності уявлень про себе, вразливості та переживань комплексу негативних емоцій: страху, роздратування, безвиході, відчуття дискомфорту.
Оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що вина обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 126-1 КК України, повністю доведена.
При обранні виду та міри покарання, суд, зокрема, врахував щире каяття, як обставину, що пом’якшує покарання, а також посередні характеристик обвинуваченого, вчинення ним злочину уперше, висновки органу пробації.
Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційного суду.

Прес-служба Полонського районного суду