flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд звільнив від кримінальної відповідальності винуватця ДТП у зв’язку з дійовим каяттям

19 лютого 2021, 10:34

«(Обвинуваченого) звільнити від кримінальної відповідальності за вчинений ним злочин, передбачений ч.1 ст.286 КК України, на підставі ст.45 цього Кодексу у зв’язку з дійовим каяттям, а кримінальне провадження закрити», – такий вирок ухвалив Полонський районний суд обвинуваченому в порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження. Накладений арешт на його автомобіль «Тойота» суд скасував та повернув ТЗ власнику.

Автоаварія сталася увечері 15 листопада 2020 року на об’їзній дорозі м. Полонне: 33-річний водій «Тойоти» не вибрав безпечної для руху швидкості, проявив неуважність, не встежив за дорожніми знаками (1.4.2 - напрямок повороту, 1.2 - головна дорога) та дорожньою обстановкою (заокруглення головної дороги в ліву сторону) й, змінивши напрямок автомобіля на перехресті вулиць, виїхав на праве узбіччя та з’їхав у кювет.

Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди постраждав пасажир авта, котрий отримав переломи плечової кістки і ключиці, які за своїм характером належать до категорії тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, як такі, що спричинили тривалий розлад здоров’я.

Під час підготовчого засідання обвинувачений у вчиненні ДТП заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі статті 45 КК України у зв’язку дійовим каяттям. При цьому запевнив, що вину у вчиненні злочину визнав повністю, розкаявся, відшкодував в повному обсязі шкоду, завдану пасажиру, та витрати закладам охорони здоров`я на його стаціонарне лікування.

Прокурор та потерпілий не заперечували проти задоволення цього клопотання.

Суд зауважує, що відповідно до статті 45 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

«В ході судового засідання встановлено, що (обвинувачений) вперше вчинив з необережності кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.286 КК України, яке за ступенем тяжкості відноситься до нетяжких злочинів, в чому він себе беззаперечно визнав винним, покаявся, активно сприяв розкриттю злочину, повністю відшкодував витрати потерпілому та закладам охорони здоров`я в яких лікувався (потерпілий)», – ідеться у вироку суду.

Відтак суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання обвинуваченого.

Пресслужба Полонського районного  суду