flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Полонський райсуд стягнув з чоловіка пеню за прострочену сплату аліментів на утримання сина

27 січня 2021, 14:39

До Полонського районного суду звернулася жителька Полонського району із позовом до батька спільної дитини про стягнення з нього неустойки за прострочення сплати аліментів. В обґрунтування пояснила, що відповідач відповідно до судового наказу від 28 листопада 2019 року повинен платити аліменти на утримання малолітнього сина в розмірі1/4 частини всіх видів заробітку щомісяця, але не менше, ніж 50 % прожиткового мінімуму  для дитини відповідного віку, до досягнення дитиною повноліття, але в повному обсязі не платить. За розрахунками державного виконавця сума неустойки (пені) з 30 жовтня 2019 року по 15 липня 2020 року становить 20164 гривень, яку позивачка просила стягнути на її користь, а ще – 3000 гривень витрат на правничу допомогу. Та згодом вона подала заяву про зменшення розміру позовних вимог до 14 850 гривень неустойки та 3000 гривень витрат на правничу допомогу.

Як встановив суд, згідно з розрахунками державного виконавця сума заборгованості відповідача зі сплати аліментів за період з 30 жовтня 2019 року по 30 вересня 2020 року становить 14850 грн. Проте станом на кінець жовтня 2020 року боргу вже не було: чоловік перерахував позивачці на рахунок 14 707 гривень одним платежем.

Суд зазначає, що відповідно до частин 1, 2 статті 196 Сімейного кодексу в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) в розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості. Розмір неустойки може бути зменшений судом з урахуванням матеріального та сімейного стану платника аліментів.

 «Тобто неустойка (пеня) за один місяць рахується так: заборгованість за аліментами за місяць помножена на один відсоток пені і помножена на кількість днів місяця, в якому виникла заборгованість. Загальна сума неустойки (пені) визначається шляхом додавання нарахованої пені за кожен із прострочених платежів (за кожен місяць)», – ідеться у рішенні суду.

Отож, за розрахунками суду, загальний розмір неустойки (пені) (зважаючи на дані розрахунку державного виконавця) із заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини відповідача становить 3 738,48 гривень.

Суддя зауважує, що відповідач не виконав рішення суду щодо сплати аліментів на утримання своєї малолітньої дитини, через що з його вини (доказів протилежного відповідач не надав) виникла заборгованість зі сплати аліментів. Тому, відповідно до вимог чинного законодавства, позивачка має право на стягнення з відповідача неустойки (пені) від суми несплачених аліментів.

Відтак Полонський районний суд частково задовольнив позов: стягнув з відповідача на користь позивачки неустойку від суми несплачених аліментів за період з 30 жовтня 2019 року по 15 липня 2020 року включно в розмірі 3738,48 гривень та 3000 гривень судових витрат на професійну правничу допомогу.

Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційного суду.

Пресслужба Полонського районного  суду