flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За незаконні посіви снотворного маку жінка сплатить штраф

14 грудня 2020, 16:47

Полонський районний суд визнав винною 34-річну мешканку Полонського району в незаконному посіві та вирощуванні снотворного маку в кількості від ста до п’ятисот рослин (частина 1 статті 310 Кримінального кодексу України) та призначив їй покарання – 1700 гривень штрафу.

За вироком, на присадибній ділянці в с. Білецьке Полонського району жінка посіяла й вирощувала снотворний мак, діяльність з культивування якого на території України заборонена (ч.1 ст.15 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори»). У серпні 2020 року під час санкціонованого обшуку її земельної ділянки правоохоронці виявили та вилучили 280 рослин, які місять наркотично активні алкоїди опію, морфін, кодеїн і належать до рослин виду «мак снотворний».

У суді жінка підтвердила, що посіяла і вирощувала на городі мак та збиралася його використовувати як начинку для випічки, аби годувати дітей, яких у неї п’ятеро.

Призначаючи покарання, суд врахував, зокрема, те, що жінка має на утриманні п’ятеро дітей, раніше не судима, щиро розкаялася, активно сприяла розкриттю злочину, посередньо характеризується.

«Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що (обвинуваченій) має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень у виді штрафу, встановленого санкцією ч.1 ст.310 КК України», – зазначає у вироку суд.

Пресслужба Полонського районного  суду